Sport

Hétfőtől újra Roger Federer a világelső

Az 1,86 millió euró (580,3 millió forint) összdíjazású rotterdami keménypályás férfi tenisztorna legnagyobb kérdése az volt pénteken, hogy az első helyen kiemelt Roger Federer legyőzi-e Robin Haasét a negyeddöntőben. Mert, ha Federer győz, akkor hétfőtől ő a világelső.

A holland Haase az első szettben 4-4-nél brékelni tudta a svájcit, majd a következő játékban kiszerválta a játszmát, 35 perc alatt került előnybe. A második felvonás viszont már nyomasztó Federer-fölényt hozott, mindössze 20 perc alatt egyenlített, 6-1-gyel lett az övé a szett.

A harmadik, mindent eldöntő játszma elején Federer 30-semmiről brékelte Haasét, ez pedig előrevetítette a folytatást is, alig több, mint negyedóra alatt már 4-0-ra vezetett a 36 esztendős játékos. Haase-nak csak a szépítés jött össze, amúgy nagyon simán elveszítette a szettet 6-1-re.

Roger Federer a győzelemmel bebiztosította, hogy a jövő héttől ő és nem Rafael Nadal vezeti majd a világranglistát. A svájci, aki legutóbb 2012 októberében állt a rangsor élén, ezzel minden idők legidősebb világelsője, három évet ver André Agassi korábbi, 2003 szeptemberében felállított rekordjára.

Federer emotional ovation and ceremony in Rotterdam!

Tears of joy + standing ovation + No.1 = one special night for Roger Federer…

Közzétette: Tennis TV – 2018. február 16.

Korábban 302 héten át volt világelső, 237 héten át ráadásul folyamatosan. Mondani sem kell, hogy mindkettő rekord. Ha a nemzetek rangsorát nézzük, az amerikai vezetnek, a második Svájc. Csakhogy az Egyesült Államoknak a 896 hétnyi világelsőséget hat játékos hozta össze (Jimmy Connors, John McEnroe, Jim Courier, Pete Sampras, André Agassi, Andy Roddick), addig Svájcból csak Roger Federer volt eddig első.

Az olasz Andreas Seppi vagy az orosz Danyiil Medvegyev lesz majd az ellenfele a szombati elődöntőben. A másik ágon a második kiemelt Grigor Dimitrov ellenfele a belga David Goffin lesz majd.

Eredmény – ATP-torna, Rotterdam, negyeddöntő

Roger Federer (svájci, 1.) – Robin Haas (holland) 4-6, 6-1, 6-1

Nyitókép: Europress/AFP/John Thys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik