Kultúra

Egy walesi fiúban született újjá a fura édességeket gyártó Willy Wonka

A Charlie és a csokigyár Wonkájának minden bizonnyal sokan szerettek volna a bőrébe bújni, de úgy tűnik, Finn Burgessnek sikerült a lehetetlen.

A kétezres évek meghatározó fantasyfilmje, a Charlie és a csokigyár története minden bizonnyal számtalan gyerekben szülte meg az elhatározást: ha felnőnek, csokoládégyárat akarnak vezetni.

Az álom a legtöbbeknél persze egy szempillantás alatt szétfoszlott, léteznek azonban kivételek is, így például a Johnny Depp (az 1971-es első filmadaptációban pedig Gene Wilder) által alakított Willy Wonkához hasonlóan fura ízű édességeken dolgozó, a filmbéli gyáros karakterét tökéletesen hozó nyugat-walesi csokoládékészítő, Liam Burgess.

A VICE Magazine gasztronómiai anyagait szállító Munchies rövid videoriportjában feltűnő Burgessről már az első másodpercben jól látszik, hogy egy igazi csodabogár, amiről három perc alatt maradéktalanul meg is győződhetünk.

A fiú az anyja kertjében álló lakókocsiban tizennyolc évesen hozta létre a NOMNOM Chocolate-et, ma pedig hét egykori iskolatársa, illetve barátja segítségével működteti azt, hogy együtt nem mindennapos csokoládékat hozzanak létre – így például a régi könyvek ízét bőraroma, dohány, tömjén, füstölt tengeri só és a büdösmentaféle pacsuli segítségével szájba varázsoló táblát, vagy épp a lekvárral és granolával töltött darabokat.

A vállalkozás szépen gyarapodik, most pedig Finn azon dolgozik, hogy saját szájíze szerint alakítsa át a jelenlegi műhelyükhöz közeli, öt évvel korábbi bezárásáig apró csokoládéüzemként működő farmépületeket, sőt, a termek sorában egy lemezstúdiónak és egy apró, filmvetítésre is alkalmas előadóteremnek is jut majd hely.

Az átalakítás jelenleg is folyamatban van, sőt, segíteni is lehet őket ebben: saját honlapjukon száz fontért (35 ezer forint) például fél kiló csokoládéból készült téglajegyet lehet vásárolni.

A fiú a riportban a csokoládéfolyót már beígérte, de reméljük, csodarágó és umpa-lumpák is lesznek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik