A Vice gasztroblogja, a Munchies kikukázott egy régi Das Erste, német közszolgálati tévé által készített riportot, amelyben nagyon részletesen bemutatják, hogy hogyan készül a borzalmas nevű tojásszalámi, vagy ha úgy jobban tetszik: a tojástekercs. A felvételek Dániában, Roskilde településen, egy gyárban készültek, ahol a német tévé gyakorlatilag a How It’s Made előfutáraként végigkamerázta, hogyan töltik a tojás sárgáját a tojás fehérjébe.
Fúj! – mondhatnánk joggal.
Persze ha belegondolunk, nincs semmi meglepő a tojástekercs létezésén. A gyorséttermi munkafolyamatok szinte megkövetelik, hogy a tojás jóval praktikusabb és gazdaságosabb formában létezzen, mint ahogyan a tyúk létrehozta. Aki próbált már felvágni egy tojást egyenlő szeletekre, hogy mindenhova ugyanannyi sárgája jusson, az tudja, miről beszélek.
Akárhogy is, a tojásrúdnak ma már leáldozóban van és ez nem véletlen. Az élelmiszeripar elmúlt 25 éve ugyanis a természetesen alapanyagokról és a fenntartható gazdálkodásról, vagy legalábbis ezeknek a látszatáról szólt. A tojásszalámi pedig sajnos mindennek kinéz, csak természetesnek nem.
Íme, a riport, amiről végig beszéltünk: