Belföld

Áttörés az EU-orosz húsvitában

Az Európai Unió és Oroszország áttörést ért el húsvitájában, így október elseje után is folytatódhat az európai élőállatok és húsipari termékek exportja az orosz piacra.

Az EU – David Byrne európai biztos és Cees Veerman hollandmezőgazdasági miniszter csütörtökön Moszkvában Alekszej Gorgyejev orosz agrárminiszterrel folytatott megbeszélésén – beleegyezett, hogy Oroszország egységes állategészségügyi tanúsítványkészletet vezethessen be az összes tagországából származó importjára.

Az orosz fél belement egy újabb három hónapos határidőbe a részletek kidolgozására, így az EU-tagok hússzállítmányai ez év végéig biztosítva vannak (az országonként eltérő okmányokkal), beleértve az orosz ellenőrök által minősített magyar szállítókat is.

Oroszország elfogadta az EU-n belüli regionalizáció elvét: más szóval állatvészek esetén csak az adott régióból függeszti fel importját, de nem feltétlenül az egész tagországból, még kevésbé az egész EU-ból.

Az orosz hatóságok június 1-jén futólag felfüggesztették 12 EU-tagország hústermékeit kísérő tanúsítványok ellenjegyzését (a termelőhelyeken), majd szeptember végéig adtak haladékot az egységesítésükre.

Moszkvát nem annyira az állategészségügyi aggodalmak vezérelték, mint inkább az bosszantotta fel, hogy az EU bővítése automatikusan átszabta az új tagokhoz fűződő jogviszonyát, miközben az uniós piac még sok tekintetben nem egységes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik