Média

Felsültek Andy Vajna emberei

Hiába szerzett egy Andy Vajna ügyvédjeinek nevén lévő, és a kormánybiztos Rádió 1 hálózatával összekapcsolódni kívánó cég tavaly három rádiós frekvenciát a Hajdúságban, nem tudják elkezdeni a sugárzást a vállalt határidőre. Most a Médiatanács segítségét kérik.

Információink szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához fordult nemrégiben a kormányközeli LB Rádió Kft., mely azt kéri a grémiumtól, hadd halaszthassa el a műsorszolgáltatási tevékenységének megkezdését az általa még tavaly nyáron megnyert három hajdúsági helyi kereskedelmi rádiós frekvencián a hatósági szerződésben vállalt határidőhöz képest.

Az érintett frekvenciák, ahol egyelőre nem indul meg a rádióadás, holott a hatósági szerződés alapján ez már esedékes lenne:

  • Hajdúböszörmény 98,9 MHz
  • Hajdúnánás 93,3 MHz
  • Hajdúszoboszló 100,6 MHz.

Az LB Rádió Kft. tulajdonosai hivatalosan Bíró Balázs és Litter Zsuzsanna magánszemélyek, de ők Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és a Rádió 1 ügyvédjeiként ismertek, akik már több városban is frekvenciához segítették cégükön keresztül a Rádió 1-et. Az említett három hajdúsági frekvencián is a Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódva szeretne Vajna két ügyvédjének vállalkozása műsort sugározni.

A Médiatanács még kisegítheti Vajnáékat

A Hajdúnánás 93,3 MHz és a Hajdúböszörmény 98,9 MHz rádiós frekvenciákra vonatkozó pályázatokat egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában tette közzé a Médiatanács, míg a Hajdúszoboszló 100,6 MHz tendert 2017 áprilisában hirdette meg a testület. A pályázati eljárás meglehetősen gyors volt, tavaly júliusban jelentette be a Médiatanács, hogy az LB Rádióval köt szerződést az említett helyi kereskedelmi rádiós frekvenciák hasznosítására. Ugyan a frekvenciákért több más cég is indult Vajnáékon kívül, ám a Médiatanács mindhárom frekvencia esetében a többi pályázótól érkező ajánlatokat érvénytelennek minősítette, és az ezek szerint a műsorszolgáltatás kezdetének határidejét betartani nem képes vállalkozást hozta ki győztesnek.

Hogy a hatósági szerződésbe foglalt határidő be nem tartása ellenére végül megkezdhetik-e Vajnáék a Hajdúságban ezeken a frekvenciákon a sugárzást a Rádió 1 hálózattal összekapcsolódva, most a Médiatanács döntésén múlik. Erről a testület eheti ülésén hoz majd határozatot.

A Médiatörvény a késedelem kapcsán ezt írja:

Amennyiben a hatósági szerződésben meghatározott időpontig a médiaszolgáltatás nyújtására – a nyertes pályázó érdekkörében felmerült ok miatt – nem kerül sor, a Médiatanács jogosult a hatósági szerződésben meghatározott jogkövetkezmények alkalmazásán túlmenően a hatósági szerződést azonnali hatállyal felmondani.

A szerződés felmondásához tehát az kell, hogy megállapítható legyen, hogy a pályázónak felróható okból nem tudott elindulni az adás, illetve a Médiatanácsnak szándékában álljon a felmondás.

A médiaszolgáltatási jogosultságot Vajna szövetségei hétéves időtartamra szerezték meg, de a hatósági szerződés általában 120 napos határidőt állapít meg azzal kapcsolatban, hogy meddig kell megkezdeni a folyamatos sugárzást.

Frissítünk!

A Médiatanács cikkünk után két nappal bejelentette: engedélyezi az LB Rádiónak, hogy késedelme ellenére később mégis megindítsa a rádiós szolgáltatást az érintett frekvenciákon. A testület hangsúlyozta, szokványos lépés ez, majd példákat említett hasonlóra a múltból. Többszöri megkeresésünkre végül három nappal később pedig azt is elmondták, az LB Rádió a késedelmét valamilyen ingatlanügyi papírok körüli problémával indokolta, ezt pedig a testület méltányolhatónak tartja. Bővebben itt írunk a döntésről.

Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Kiemelt kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2, a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld tulajdonosa. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik