Nagyvilág

Cunami lóg a levegőben a Csendes-óceánon

Sohasem tört még ki a Kadovar, de ha megtörténik a legrosszabb, akár fel is robbanhat a hegy.

Alvó vulkán tört ki Pápua Új-Guinea északi partjainál, egy apró vulkanikus szigeten, 2,1 kilométer magasba lövelli a hamut – írja a New Zealand Herald. Az ismert történelemben a Kadovar még nem tört ki, így a vulkanológusoknak is nagy meglepetés a kitörés, ami a sziget élővilágának nagy részét meg is semmisítette.

Kadovar eruption

#Wewak District Administrator #RickyWobar says the situation on #KadovarIsland has worsened.He made the statement after flying to assess the situation on the island with the #SamaritanAviation, where they observed lava coming out of the once dormant #volcano.Videos courtesy of #RickyWobar and the #SamaritanAviation

Közzétette: Loop PNG – 2018. január 6.

A hatóságokhoz persze sok segélyhívás érkezett, elsődlegesen a sziget 600 lakóját kellett evakuálni. A Rabauli Vulkanológiai Obszervatórium szerint akár robbanásos kitörés is bekövetkezhet a napokban, hatalmas földcsuszamlások is történhetnek, mindez akár szökőárat is okozhat.

Prayers for Kadovar Island!In the past 12hrs we received a call for help. A resident of the island told us that the…

Közzétette: Samaritan Aviation – 2018. január 5.

A vulkánon egy nagy hasadék is nyílt, amiből láva szivárog. A környező Wewak kerület vezetője szerint a helyzet kritikus. A füst egyre sötétebb és egyre több, a következő napokban kiderül, okoz-e nagyobb katasztrófát.

(Kiemelt kép: Samaritan Aviation/ Facebook) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik