Belföld

Elkergetnék a faluból, mert szóvá tette a gyerekbántalmazást

Sokan tudtak arról a Somogy megyei Hetesen, hogy az egyik tanár bántalmazza a gyerekeket, de szőnyeg alá söpörték, mert jóban volt az igazgatóval.

Bár korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a napközis tanítót, aki rendszeresen bántalmazta a gyermekeket a Somogy megyei Hetes község általános iskolájában, most azt a pedagógust hurcolják meg, aki megelégelte „Gyula bácsi” módszereit – írja a Népszava.

A helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfi éveken át pofonokat, nyakasokat osztott, a gyerekek fejét osztálynaplóval ütötte, lábukra taposott, rúddal csapott a hátukra. A hatósághoz és a minisztériumhoz névtelen feljelentés érkezett, a szaktárca a kaposvári tankerületet jelölte ki az ügy kivizsgálására, de a tavaly tavaszi vizsgálat nyomán, a pedagógusok és az igazgató meghallgatása után fikciónak minősítették az ügyet.

A Népszava úgy tudja, hogy az iskola igazgatójának is akadt hasonló ügye, bántalmazás miatt ügyészségi megrovásban részesült, de ez nem zárta ki, hogy igazgatóként dolgozzon. Jakab József ráadásul jó viszonyt ápolt „Gyula bácsival”, igazgatói kinevezése után ő hívta Hetesre tanítani.

A lap forrásai szerint voltak a pedagógusok között, akik az értekezleteken évek óta szóba hozták, hogy a tanár bántalmazza a diákokat, de az ilyen felszólalások nem kerültek jegyzőkönyvbe, így a tankerületi vizsgálatnál sem volt írásos nyomuk. A vizsgálat során ráadásul az igazgató minden pedagógus meghallgatásánál jelen volt, így sokan nem merték elmondani a valóságot. Fordulatot csak az hozott, hogy az eredménytelen tankerületi vizsgálat után valaki a rendőrséghez fordult.

Az érdekellentétek egy közelmúltban tartott értekezleten csúcsosodtak ki, amelyen részt vett a falu polgármestere és több képviselője is. A Népszava információi szerint ezen az értekezleten a szülői munkaközösség vezetője azt követelte, hogy azt a pedagógust, Gärtner Andreát távolítsák el az iskolából, aki a többség szerint kirobbantotta a gyermekbántalmazási ügyet. Sőt, az egyik képviselő arra szólította fel őt, hogy költözzön el a faluból, mert szégyent hozott Hetesre.

A polgármester, Török Tiborné elmondta: az értekezlet rendkívül indulatos volt, és mindenki Gärtnert támadta, noha egyértelmű, hogy nem egyedül áll szemben az igazgatóval. Még azt is felrótták neki, hogy a perrel kapcsolatos cikkeket megosztotta a Facebookon, „rossz hírét keltve” a falunak.

Jakab József egyébként igazgatói ciklusa utolsó tanévét tölti. Az ilyen esetekben, ha a tankerület úgy gondolja, nem kell új pályázatot kiírni, meg is lehet hosszabbítani a mandátumot, de ehhez ki kell kérni a tantestület, a szülői munkaközösség és a polgármester véleményét is. Török Tiborné már jelezte a tankerületnek: jobbnak látná, ha új pályázatot írnának ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik