Belföld

A Novartis bécsi kutatóintézete, a Novartis Forschungsinstitut (NFI) áttörést jelentő, szteroidot nem tartalmazó készítményt fejlesztett ki az atópiás dermatitisz kezelésére

Az NFI által kifejlesztett gyógyszer további előnye, hogy a betegségre jellemző fellángolásokat is mérsékelni tudja megkímélve a betegeket az erős viszketéstől, piros foltoktól és kellemetlen közérzettől egyaránt.

Budapest, október 10. – A Novartis bécsi kutatóintézete a bőrgyógyászati kutatás területén elismert Novartis Forschungsinstitut (NFI) forradalmian új, szteroidot nem tartalmazó krémet fejlesztett ki az atópiás dermatitisz gyógyítására. A betegség gyakorisága egyre növekvő tendenciát mutat a világ fejlett országaiban. Jelenleg Magyarországon minden hatodik gyermek él az atópiás dermatitisz kellemetlen tüneteivel. Az NFI által kifejlesztett gyógyszer további előnye, hogy a betegségre jellemző fellángolásokat is mérsékelni tudja megkímélve a betegeket az erős viszketéstől, piros foltoktól és kellemetlen közérzettől egyaránt. A tünetegyüttes mérséklődésével párhuzamosan csökkenhet a gyermekkori esztétikai problémák hatására esetlegesen kialakuló pszichés megterhelés, amely jelentősen befolyásolja a betegek életminőségét.


A Novartis vezető szerepet tölt be a gyógyszer-kutatás és fejlesztés területén és elkötelezett az új, innovativ gyógyszerek kifejlesztése iránt a betegek életminőségének javítása érdekében. A Novartis kutatás-fejlesztési programja kiterjedt kutatóközpont hálózatra támaszkodik a világ hét pontján. A kutatóközpontok meghatározott terápiás területekre specializálódnak (transzplantáció, onkológia, szív- és érrendszeri betegségek stb.), amelyek közül a bécsi Forschungsinstitut (NFI) elsősorban a bőrgyógyászat területén elért kutatási eredményei alapján szerzett nemzetközi elismerést.

Az NFI gyógyszerészeti kutatásokra fókuszál kifejezetten a bőrgyógyászat területén, ezen belül az immunmodulátorokra, gyulladáscsökkentő-, allergia elleni készítmények kifejlesztésére és genetikai kutatásokra. Az NFI mára már több mint 900 szabadalmi kérelmet nyújtott be és évi 37,5 millió dollárt költ kutatás-fejlesztésre.

Anton Stuetz professzor által vezetett 270 fős NFI több éves kutatómunka eredményeként kifejlesztette az atópiás dermatitisz kezelésében áttörést jelentő krémet, amely az eddigi készítményekkel szemben nem tartalmaz szteroidot. A gyógyszer további előnyét az jellemzi, hogy nemcsak az atópiás dermatitiszre jellemző enyhe- és középsúlyos tüneteket, hanem a fellángolásokat is eredményesen csökkenti, megkímélve a betegeket az erős viszketéstől, piros foltoktól és kellemetlen közérzettől egyaránt.

Több mint fél évszázada az atópiás dermatitisz tüneteinek csökkentésére a bőr hidratáltságát elősegítő bőrápoló/bőrpuhító-, továbbá szteroid tartalmú krémet alkalmaztak. A mellékvesekéreg-hormon származékok – szteroidok – oldatban, gélben, krémben, kenőcsben alkalmazva is igen hatásos gyulladáscsökkentők. A helyi szteroid kezelésnek, ha nem megfelelő készítményt alkalmazunk, nem megfelelő módon és nem megfelelő ideig, lehetnek mellékhatásai: bőrelvékonyító hatás, értágulatok, striák. Kiterjedt bőrfelület kezelése során a bőrön keresztül való felszívódás révén általános tünetek is megjelenhetnek. A mellékhatások kialakulása a beteg egyéni érzékenységétől is függ.

Az NFI kutatóintézete által kifejlesztett szteroidot nem tartalmazó krém hatóanyaga az immunrendszer sejtjeire hatva nem csupán elnyomja a gyulladásos reakciót, hanem célzottan a “kóros gyulladást” keltő sejtekre hat. A helyileg használható immunmoduláns vegyületek a bőrön eredményesen fejtik ki gyulladásgátló hatásukat, és ugyanakkor nem szívódnak fel a bőrből, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerülnek a véráramba, s így nem okoznak általános tüneteket, és a helyi mellékhatások gyakorisága is elenyésző mértékű. Az új krém további előnye, hogy alkalmazásával kivédhetők a fellángolások: nem állhat fenn többé annak a lehetősége, hogy a tünetek egyes időszakokban erősebben jelentkeznek.

A fejlett társadalmakban az atópiás dermatitiszt egyre növekő gyakoriság jellemzi, Magyarországon minden hatodik gyermek érintett. A betegség krónikusan fennálló intenzív viszketéssel, piros foltokkal és gyakori fellángolással járó bőrgyulladás, amely a veleszületett atópiás hajlam alapján fejlődik ki és öröklődik. A betegség sok esetben erős viszketési rohamokkal, ebből következően álmatlansággal kezdődik és kialakulásának első jelei már az első életév során megjelenhetnek. Az esetek bizonyos százalékánál a felnőtt korban is megmaradhatnak, továbbá a tünetek az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak, és növelik más allergiás betegségek, mint például az asztma kialakulásának rizikóját.

A betetség okozta éjszakai álmatlanság, a kellemetlen viszketés az életminőséget nagymértékben befolyásolja, továbbá pszichés megterhelést és beilleszkedési zavarokat jelenthet a betegek számára. Gondot okozhat például a folyamatos betegség és kezelések miatt az éjszakai álmatlanság, ingerlékenység, a munkahelyről való szinte állandó hiányzás, vagy nem teljes értékű munka végzésének érzése. A betegség fellángolását és fenntartását a fizikai és emocionális stressz is befolyásolja. Tari Annamária pszichológus szerint: „Az atópiás dermatitisz olyan elhúzódó, nehezen kezelhető és tünetileg kézben tartható kórkép volt, ami nemcsak bőrgyógyászatilag, hanem pszichológiailag is gondozást igényelne.” A gyermekek esetében a betegség tünetei (nyugtalanság, sírás, stb.) gyermek-szülő kapcsolatra és a gyermek további pszichológiai fejlődésére is jelentős hatást gyakorolnak. A betegség és esztétikai problémák megmaradásával és az iskolai évek beköszöntével a gyermek lelki terhei növekedhetnek társai esetleges ellenséges magatartása következtében, amely a későbbiekben izolációhoz vezethet.


A Novartis-ról
A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2003-as évben a cég forgalma 24,9 milliárd USD-t, nettó eredménye 5,0 milliárd USD volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 3,8 milliárd USD-t fordított. A svájci, baseli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 78.500 embert foglalkoztat.
További információ: www.novartis.com

# # #
További sajtóinformáció:

Horváth Katalin
Open Communications
Tel.: 239-10-98.

Dr. Kaló Zoltán
Novartis Hungária Kft. .
457-6639

Ajánlott videó

Olvasói sztorik