Tech

Megcsinálták a világ legkisebb fidget spinnerét

Amerikai kutatók elkészítették a világ legapróbb fidget spinnerét: a kis eszköz keskenyebb, mint egy emberi hajszál, de működőképes. Az intézmény munkatársai ezzel arra akarják felhívni a kutatók figyelmét, hogy a laboratórium ultramodern eszközeit az országban gyakorlatilag bármelyik kutató ingyen és bérmentve használhatja.

A világ legkisebb fidget spinnere mindössze 100 mikron széles, ami a milliméter egytizedét jelenti – ezzel keskenyebb, mint egy emberi hajszál.

Bár az eszköznek valójában az égvilágon semmi haszna nincs (ugyanúgy, ahogyan a normál méretűeknek sem), megalkotói, az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium Nanofázisú Anyagtudományok Központjának kutatói a modern tudományos felszerelés tudását szerették volna demonstrálni.

A fidget spinnert úgynevezett lézeres háromdimenziós nyomtatóval készítették, amely majdnem olyan, mint a hagyományos 3D-nyomtató.

A Nanoscribe nevű gépet kifejezetten nanoméretű eszközök megalkotására hozták létre. A fókuszált lézerrel a folyadékot mikroszkopikus szinten szilárd halmazállapotúvá lehet átalakítani, és ezzel precíz dizájnnal rendelkező, valóban működő mikroszkopikus eszközöket lehet létrehozni.

Bárki használhatja a központ laboratóriumát

A CNMS (Center for Nanophase Materials Sciences) laboratórium kutatói a fidget spinner elkészítésével azt akarták szemléltetni, hogy mennyire végtelen a központban elvégezhető kutatási lehetőségek száma, hála az ultramodern eszközöknek.

A másik cél az volt, hogy kutatókat toborozzanak: a világon ugyanis bárki díjmentesen használhatja a központ felszerelését, ha a kutatási kérelmét elfogadják. A feltétel csupán annyi, hogy a kutatási eredményeket ingyenesen, bárki számára elérhetően kell publikálni. Az országban tavaly több mint 650 tudós végzett kísérleteket a központban, ezt a számot szeretnék kicsit feljebb tolni, hogy maximálisan kihasználhassák az ide vásárolt eszközöket.

A mikroszkopikus fidget spinner sorsáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a CNMS magával viszi az utazó tudományos kiállítására.

Ez egy tökéletes módszer arra, hogy elérjük a tudósok következő generációját

– írta egy sajtóközleményben Adam Rondinone, a központ kutatója.

(Kiemelt fotó: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik