Közélet

Az orosz meteorológiai szolgálat is megerősítette a radioaktív szennyezést

Az orosz meteorológiai szolgálat kedden megerősítette, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött; a Roszatom orosz állami atomhatóság nem tud róla, hogy baleset történt volna az ország valamelyik atomlétesítményében.

Az orosz állami meteorológiai szolgálatot (Roszgidromet) vezető Makszim Jakovenko arról biztosította a közvéleményt, hogy a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra. Leszögezte: az intézetnek nem feladata, hogy kiderítse a szennyezés forrását.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. Mindkét ország tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén.

A Roszgidromet közleményében azt írta: nagyon erősen szennyezett mintákat kapott két mérőállomástól, az Ural déli részéről szeptember 25. és október 1. között. Az argajasi mérőállomáson az előző havi érték 986-szorosát mérték, míg Novogornijban 440-szeresét. Az időjárás-kutató intézet nem zárta ki, hogy a sugárzás elérte Európát.

A mérőállomások közelében található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak. Majakban állítják elő az Oroszországból exportált radioaktív izotópok felét. A nukleáris fűtőanyag termelésével és újrafeldolgozásával foglalkozó, egykor titkos majaki létesítményben történt a világ legsúlyosabb atomkatasztrófája 1957-ben.

A létesítmény vezetői azonbab közleményükben tagadták, hogy Majakból szivárgott volna ki a ruténium-106.

Tagadja a Roszatom, hogy tőlük jönne a nukleáris felhő
Pedig az orosz Greenpeace szerint minden jel erre mutat.

Azt írták, hogy 2017 folyamán semmilyen formában sem dolgoztak a radioaktív izotóppal. A Roszatom sem tud róla, hogy nukleáris baleset történt volna Oroszországban az elmúlt időszakban. Kazahsztán ugyancsak tagadta, hogy létesítményeiből került volna a légkörbe a sugárzó anyag.

Kamuzott a Roszatom?

A Paks 2 építésével is megbízott orosz cég, a Roszatom még októberben közleményt adott ki arról, hogy Oroszország felett szinte sehol nem mutatták ki a szennyeződést, pláne nem a Dél-Urálban, ami a nyugati-európai jelentések szerint a legvalószínűbb forrás, és ahol mellesleg a cégnek is van telephelye. A közleményről most kiderült, hogy valótlanságot állított.

A Roszatom ugyanis a Roszhidromet nevű kormányzati intézet méréseire hivatkozott. A Greenpeace helyi szervezete megkereste az intézetet, akik egy kis késéssel ugyan, de közölték, hogy az adataik nyilvánosak, bárki megnézheti őket. A 444 ezt meg is tette, és mint írják, a Roszhidromet valójában több oroszországi mérőállomáson is kimutatta a 106-os ruténiumot a légkörben, először pedig éppen a Dél-Urálban. A Roszatom ugyanezekre az adatokra hivatkozva azt állította, nem érintett terület.

A Greenpeace egy oroszországi aktivistája elmondta, nem bizonyítható közvetlenül, hogy innen származik a szivárgás, de a környéken ez az egyetlen ismert telep, ahonnan származhat. A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium kedden jelezte: a történtek miatt folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetköz Atomenergia-ügynökséggel (IAEA), és további információkat vár a bécsi székhelyű szervezettől. Október elején, majd az elmúlt két hétben újra kimutatták a ruténium-106-ot Ausztria fölött, bár csak elenyésző és folyamatosan csökkenő mennyiségben.

Kiemelt kép: (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik