Nagyvilág

Lemond Mugabe az elnöki címről

Egy darabig úgy tűnt, hogy a zimbabwei diktátor nem adja meg magát a puccsnak.

Robert Mugabe zimbabwei elnök beleegyezett abba, hogy lemond, és megfogalmazta a lemondásáról szóló levelet – írta hétfőn a CNN amerikai hírtelevízió egy forrást idézve, amely előtt ismert a politikus és a hatalmat a múlt héten átvevő hadsereg tábornokaival folytatott tárgyalások állása.

Amint arról a 24.hu-n beszámoltunk, vasárnap este Mugabe még arról beszélt, hogy marad a helyén és ő fog elnökölni a pártja, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) decemberi kongresszusán.

A szemünk láttára bukik meg a világ legöregebb diktátora
A 93 éves Robert Mugabe 37 évig vezette Zimbabwét, utódja a Krokodil lehet. De nem mond le, elmozdíthatják.

A katonákkal kötött alku értelmében Mugabe és felesége, Grace teljes védettséget kap. Két magas rangú kormányzati forrás a brit hírügynökségnek már vasárnap este arról számolt be, hogy Mugabe kész lemondani, de távozásának körülményeiről nem tudtak részletekkel szolgálni.

A 93 éves Mugabe az ország 1980-ban történt függetlenné válása óta vezette az országot. A válság november 6-án kezdődött, amikor Mugabe menesztette alelnökét. Emmerson Mnangagwa elhagyta az országot, menesztésével az elnök felesége, Grace Mugabe tűnt az utódlásra esélyes jelöltnek.

November 13-án a vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek csillapítása érdekében. Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban. A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. Szerdán a hadsereg bejelentette, hogy átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték.

Gucci Grace hatalmat akart, de tankok elől kellett elszaladnia
Az öreg gárda és a kormánypárt ifjai addig marták egymást a hatalomért Zimbabwében, amíg a hadsereg meg nem puccsolta az egész rendszert.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/STR

Ajánlott videó

Olvasói sztorik