A nagyszülők egészségügyi veszélyt jelentenek a gyerekekre és növelhetik náluk a rák kialakulásának kockázatát is, mert édességekkel és hizlaló táplálékokkal kényeztetik el őket és dohányfüstnek teszik ki a tüdejüket – írja az Independent.
Vizsgálatunk eredményei világossá teszik, hogy a dohányfüst növeli a rák kialakulásának kockázatát a gyermekeknél, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a nagyszülők cselekedetei nem szándékosak
– fogalmazott Dr. Stephanie Chambers, a brit kutatás vezetője.
Mivel jelenleg nem a nagyszülők állnak az egészségügyi üzenetek központjában, a tanulmányból származó bizonyítékok fényében fel kell hívni rá a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében
– tette hozzá.
Mint fogalmazott, korábbi tanulmányokban csak azt vizsgálták, hogy a szülők miként befolyásolhatják a gyermekek rákos és egyéb típusú megbetegedéseit, és csak kevésbé figyeltek a nagyszülők szerepére.
A glasgow-i kutatócsapat 18 országból 56 tanulmányt elemzett a nagyszülők unokákra gyakorolt hatásáról.
Összességében megállapítható, hogy a nagyszülők kedvezőtlen hatással bírnak a gyerekekre, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. A dohányzás, a rossz táplálkozás, a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya egyaránt növeli a rák kockázatát, ezekért a tényezőkért pedig a családi környezet a felelős.
Kiemelt kép: Thinkstock