Gazdaság

Eltörölték egy halom híd- és útépítés tervezetét

Kitöröltek az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből minden tervezett hidat, a tervezett új főútszakaszok 88 százalékát és minden eddig tervezett elkerülőút nyomvonalát – írja blogjában Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke.

Mint fogalmazott, gyakorló főépítészként szembesült azzal, hogy elkészült és véleményezhető az Országos Területrendezési Terv (OTrT) felülvizsgálatának módosításának elkészített környezeti értékelés. Amint belenézett, le is verte a víz.

Lekerült ugyanis a napirendről a 67-es főút meghosszabbítása Horvátországot, nem szerepel már a Pécs-Pogányi repülőtér sem az országos területrendezési terv tervezetében és leradírozzák az összes tervezett híd- és elkerülőút-építést.

Ezt azzal indokolják, hogy

az OTrT-ben 2003. óta gyűlő elkerülő utak átfogó vizsgálatára lenne szükség, mert az utóbbi 15 évben a megvalósult közúthálózati fejlesztések jelentős forgalmi átrendeződést jelentenek. Számos település esetében már nem indokolt az elkerülő út kiépítése, több esetben vizsgálatra szorul az is, hogy az elkerülő úton jelentkező már mérsékelt forgalom településből való kivezetése nem befolyásolná-e negatívan a település gazdasági életét.

Berkecz Balázs megjegyezte, az elérhető anyagokban arra egyáltalán nincs válasz, hogy az 52 darab folyami és vasúti híd területrendezési törvényből való törlésére miért van szükség.

Mivel az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium véleménye szerint a jelenleg meglévő főúthálózat betölti a szerepét, töröltek további 38 darab tervezett távlati főútszakaszt is.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik