Belföld

Átlépett a félholtra vert nő felett, majd rágyújtotta az otthonát

Jogerősen is 15 év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki 2014 júniusában összevert egy idős nőt, és miután összeszedett néhány kisebb értéket az otthonában, tüzet gyújtott és sorsára hagyta az akkor még eszméletlen áldozatát. Az asszony bár súlyosan megégett, ki tudott menekülni, de a háza lakhatatlanná vált. Egy idősek otthonában halt meg.

A támadót nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek. A másodfokú ítélet indoklásában elhangzott: a korábbi döntés arányos és elégséges, a büntetés enyhítését viszont nem indokolja semmi.
A már többször büntetett vádlott rendszeresen és sokat ivott. Olykor alkalmi munkákat vállalt Jánoshidán, de ez a megélhetését nem fedezte. Őt és élettársát  a nő szülei tartották el. Az áldozat – egy súlyos betegségekben szenvedő egyedülálló özvegyasszony – jó körülmények között, egy családi házban élt, szintén a településen. Csak ritkán mozdult ki, akkor viszont kerekesszékkel közlekedett.

A férfi jól ismerte az életkörülményeit, és tudott arról is, hogy az idős nő időnként alkalmi munkára helybélieket alkalmaz. 2014. június 3-án estefelé megjelent a nyugdíjas házánál ittasan, és be is ment hozzá. Amikor az asszony kérdőre vonta, mit keres nála, a vádlott azt mondta, hogy „a párja küldte munkavégzésre”. Az áldozat ekkor közölte, hogy nem ismeri őt, és nem is akar munkát adni neki, majd elküldte a portájáról. De a férfi egy óra múlva visszatért, újfent szóba hozta, hogy dolgozna neki. A nő ekkor megismételte: nincs munkája a számára, menjen el.

A támadó másodjára  – kihasználva az asszony mozgáskorlátozottságát, és azt, hogy nem tudta pontosan figyelni –  elemelte a telefonját és csak utána hagyta el a helyszínt. Ám este megint megjelent, újabb értékeket akart. Miközben a házban kutakodott, az idős lakó felfigyelt a zajra. Amikor összetalálkoztak a fürdőszoba előtt, a vádlott többször fejen ütötte, majd egy vázával is fejbe vágta. Eközben pénzt követelt, és azzal fenyegetőzött, ha nem ad neki pénzt, akkor rágyújtja a házát.

Az asszony az ütésektől a földre esett és elveszítette az eszméletét. A férfi eztán feldúlta az otthonát, de nem talált semmi értékeset, ezért az alsó épület konyhájába ment. Ott egy vérnyomásmérőt, egy majonézes dobozt, egy egykilós ketchupot, valamint egy-egy pacal, sólet és darált sertéshúskonzervet pakolt a táskájába, illetve kivett az idős nő igazolványtartójából egy ezrest. Miután összeszedte a zsákmányt, felgyújtotta a konyhát, hogy eltüntesse a nyomait. A berendezési tárgyak lángra kaptak, de a támadó mit sem törődve az eszméletlenül hátrahagyott asszonnyal, elviharzott. Egy közeli kocsmába ment, ahol a frissen szerzett pénzből bort vett magának. Miközben ő italozott, az asszony visszanyerte eszméletét, és sikerült kimenekülnie a házból.

A tüzet a szomszédok észrevették, és azonnal a nyugdíjas segítségére siettek, és megpróbálták megfékezni a tüzet, illetve értesítették a tűzoltókat. Ennek ellenére a melléképület teljesen kiégett, arról a tűz átterjedt a főépületre is, és bár az nem égett le, a ház életveszélyessé és lakhatatlanná vált, abban több mint 2,2 millió forintnyi kár keletkezett.

Ha a tűz átterjedt volna a sértett által lakott lakrészre is, és az asszony nem nyeri vissza eszméletét, nagy szenvedések közepette a lángokban veszítette volna életét. Ezzel a vádlott tisztában volt, amikor a magára hagyott, eszméletlen asszonyon átlépve tüzet gyújtott, és elment.

Az idős nőt a jászberényi kórházba szállították, ahol súlyos, részben égési sérüléseit szakszerűen kezelték augusztus 4-ig. Az asszony a kórházból egy idősek otthonába került, ahol 2014. szeptember 19-én elhunyt. A szakértői vélemény szerint az őt ért támadás és a haláleset között azonban ok-okozati összefüggés nem volt.

Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye – tájékoztatott szerdán a Szegedi Ítélőtábla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik