Tudomány

A szajkók eltervezik a jövőt

Mint egy gyerek, aki túl sok csokoládét kap, de később is enne belőle, úgy teszi félre a szajkó azt az eledelt, amelyből úgy gondolja, túl sokat talál.

A Magyarországon is rendszeresen fészkelő szajkóról kiderítették a Cambridge-i Egyetem kutatói, hogy félretesz ételeiből a szűkösebb napokra.

Főleg, ha már a fejébe vette, hogy hosszabb útra indul. Kedvenc ételeihez tartozik a makk, amit egész ősszel és télen a saját erre a célra kialakított zugokban tárol a föld alatt. Akár több ezer makkot is képesek elásni, félve az éhségtől

Nem tudják, de ezzel az erdők növekedését is segítik, mivel az így elásott makkok kihajtanak, és újabb tölgyfák nőnek belőlük.

A brit tudósok Lucy Cheke madárkutató együttműködésével kísérletekben igazolták a szajkók spájzolási képességét. A szajkóknak két különböző színű dobozban mutatták be, hogyan lehet elrejteni az ételeket. A madarak a kísérlet során mogyoróból és mazsolából válogathattak.

Rá egy napra csak a mazsolából ehettek, harmadnap pedig csak a mogyoróból. A negyedik napon újra jöttek az eledelekért. Megint csak mogyorót kaptak, amit volt idejük így megunni, és amikor választhattak így félre is tettek belőle szűkösebb napokra. Ugyanígy tettek a mazsolával is, amikor úgy érzékelték abból van több, a mogyoróból pedig kevesebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik