Tudomány

A madarak tanulják a fészekrakást

24.hu
24.hu

2011. 09. 26. 12:19

Nem csak ösztönös képességről van szó, a fészek építésének hagyománya tudásként öröklődik bizonyos madárfajok körében.

A Glasgow-i, az Edinburgh-i és St. Andrews Egyetem tudósai a botswanai kaffer szövőpinty szokásait tanulmányozták, amikor arra jutottak, hogy a fészeképítés változatos technikáját nem ösztönösen tudják, hanem elsajátítják életük során.

A kaffer szövőpinty a fákon lógó fűszálakból szőtt különleges építményszerű fészkéről híres. Tanuló fázisban még ügyetlenebbül, sok fűszálból rakja össze fészkeit, de minél tapasztaltabbá válik egy pinty, annál masszívabban sző és annál kevesebb fűszálra van szüksége.

Dr. Patrick Walsh ornitológus szerint, ha a madaraknál ösztönösen lenne jelen a fészekrakás képessége, akkor egy madár életében minden fészek egyforma lenne az elsőtől az utolsóig. De mivel ez nem így van, a kaffer szövőpintyek ezért tanulják a fészekrakást, és egyértelműen hatással van viselkedésükre az “építkezés” élménye.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(Original Caption) Supporting the U.S. Army northern area command's March of Dimes is Private Nick Clooney, brother of singer Rosemary Clooney. He is a disc jockey for the Armed Forces network "Platter Parade," broadcast yearly in support of the campaign to raise funds for the fight against infantile paralysis.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.