Konkrét akciótervet és folyamatábrát dolgozott ki napokban közzétett útmutatójában az Európai Bizottság (EB) az élelmiszerek „kettős minőségével” kapcsolatban – írta az Agrárszektor. Az EB részletezi, melyek azok az uniós jogi előírások, amelyeket a tagországoknak a „kettős élelmiszerminőség” vizsgálatakor figyelembe kell venniük, és kitér arra is, milyen egzaktabb módszerekkel állapíthatják meg a különbségeket. A mostani iránymutatásból látható, hogy a bizottság nem vonja kétségbe a „kettős minőség” létezését, de arra törekszik, hogy az ellenőrzéseket tudományos alapokra helyezze.
A legutóbbi magyar vizsgálat eredményeit itt foglaltuk össze:
A minisztérium pedig így tálalta:
Az akcióterv részeként például Brüsszel egymillió eurót különít el az uniós Közös Kutatóközpont (JRC) számára, hogy dolgozza ki az élelmiszerek hatékonyabb összehasonlító tesztelésének módszertanát, és így a tagállamok e kérdést mindenhol azonos, megbízható és közös tudományos alapokon vitathassák meg.
A bizottság további egymillió euróval finanszírozza a tagországok megfelelő tanulmányait, projektjeit és végrehatási intézkedéseit is a bizonyítékgyűjtés és a jogérvényesítés érdekében.
Emellett az útmutató folyamatábrán lépésről lépésre bemutatja azt is, miként állapíthatják meg a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok, hogy az élelmiszertermelők megsértik-e a kettős minőséget ma is tiltó uniós jogszabályokat, amelyek közül az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv a legfontosabb. A bizottság folyamatábrája külön is kiemeli, hogy a gyártóknak a termékek összetevőiről a csomagoláson teljes körű tájékoztatást kell adniuk, hogy a fogyasztók a vásárláskor megfelelő döntéseket hozhassanak:
További intézkedésként az EB párbeszédet indított a termelői és a márkaszövetségekkel, amelyek idén őszre magatartási kódex kidolgozását vállalták. Október 13-án pedig a bizottság részt vesz azon a fogyasztói csúcstalálkozón, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőségről. A testület szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat is szervez a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatóságok részvételével.