Belföld

Fejet hajtott a kormány a civiltörvény ügyében

A politikai érveket nem fogadta el a kormány a Velencei Bizottságtól, de a jogiakat igen. Változtatni fognak.

Megkapta a kormány a Velencei Bizottság vizsgálatának eredményeit a civiltörvény ügyében, és sok mindenben hajlandó változtatni rajta, Trócsányi László igazságügyi miniszter be is nyújtotta a módosítót – jelentette ki Lázár János miniszterelnökségi miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár két részre szedte az ügyet: a jogi aggályokkal egyetértenek, de a bizottság politikai aggályait vitatják. Nem vonják kétségbe a javaslat legitimitását Velencében sem, helyes, hogy a civil szervezetek finanszírozását megismerjék az emberek (bár eddig is ismerhették, ebben nem hozna sok újdonságot a jogszabály).

Egyes “tételekben” módosulás válható Lázár szerint. Például három helyett egy adóévben rögzítik azt az időt, amíg ha nem kap külföldről pénzt egy szervezet, de fel kell tüntetnie, hogy külföldről finanszírozott; illetve 500 ezer forint lesz az értékhatár, ami felett jelenteni kell a külföldi támogatást. A támogatóknak a civilek saját sajtójában való állandó feltüntetéssel és a szankciórendszererrel is egyetértett a magyar kormány a Velencei Bizottsággal, azaz – pontosított Lázár – elfogadták a bizottság álláspontját, amit amúgy nem ismertetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik