Belföld

Jó évadot zárt a turizmus

Idén az első nyolc hónapban a vendégek száma 9, az éjszakák száma 2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint idén az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2,2 millió külföldi vendég érkezett, akik 7,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 9, az éjszakák száma 2 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégforgalom – az eltöltött vendégéjszakák száma alapján mért – növekedése kizárólag Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. Dél-Alföld az előző évihez hasonló forgalmat bonyolított le, míg a többi tervezési-statisztikai régiót kisebb-nagyobb mértékű csökkenés jellemezte.


A vizsgált időszakban a szállodák – ahová a külföldi vendégforgalom közel háromnegyede irányult – az átlagos értéket meghaladó mértékű növekedést jelentettek. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) 9–25 százalékos visszaesés figyelhető meg.


Az EU-15 országaiból érkezett 1,4 millió vendég több mint 5,2 millió éjszakát vett igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 7 százalékkal növekedett, az éjszakák száma megegyezett a 2003 azonos időszakában eltöltött vendégéjszakák számával.


A legfontosabb küldő országok közül a Németországból, Ausztriából és Hollandiából érkező vendégforgalom mérséklődött, az Olaszországból és az Egyesült Királyságból a kereskedelmi szálláshelyeken jelentkező vendégforgalom növekedett. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéből a vendégforgalom dinamikus növekedése figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,3 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 6 milliót. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte – ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

A régiók közül Közép-Magyarországon 3 százalékkal fellendült a belföldi vendégforgalom, a többi régióban mérséklődés figyelhető meg.

Augusztus végéig a szállodák átlagosan 47 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt.

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 125 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 14 százalékkal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12, a szálláshelyi vendéglátás 20, az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január–augusztusban 11 százalékos növekedést jelez. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely-szolgáltatás területén 9 százalékos áremelkedést mértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik