Nagyvilág

Guantánamói foglyok miatt támadt Trump Obamára

Pedig nem igaz, hogy a volt elnök felelne 122 „visszaeső terrorista” elengedéséért.

Újabb kirohanást intézett Donald Trump elődje, Barack Obama ellen a Twitteren. Azt állította: a volt elnök felelős azért, hogy 122 „elvetemült rab”, akit Guantánamóból engedtek el, visszatért a harcmezőre.

Ez az állítás azonban nem fedi a valóságot: az igaz, hogy a 639 elengedett guantánamói rab közül 122 esetében felmerült, hogy terrorista vagy felkelő tevékenységben vettek részt, de közülük mindössze kilencet engedtek el akkor, amikor Obama volt az elnök. A többiek a republikánus George W. Bush elnöksége alatt hagyhatták el a guantánamói börtönt.

Obama valóban igyekezett bezáratni Guantánamót, de szembetalálta magát a kongresszussal, amelynek tagjai ellenezték, hogy a rabokat az Egyesült Államokba vigyék. Végül Obama távozásakor negyven rab maradt a Kuba szigetén lévő börtönben.

Trump azután ment neki Obamának, hogy a Pentagon bejelentette: Jemenben dróntámadás végzett egy volt guantánamói fogollyal, akik az al-Kaida tagja volt. Egy héttel korábban az Iszlám Állam jelentette be, hogy egy volt guantánamói rab öngyilkos merényletet hajtott végre az iraki Moszulban.

A guantánamói foglyok közül egyébként sokakról épp az bizonyosodott be, hogy nem követtek el bűncselekményt. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik