A világ homokos tengerpartjainak száma lassan, de biztosan csökken. Ennek oka viszont nem a globális felmelegedés, vagy épp egy természetes folyamat, hanem
hiszen a szupergyorsan fejlődő, illetve a gazdag országok óriási épületeihez rengeteg homokra van szükség.
De a beruházáshoz miért nem használják a sivatagi homokot? – vetődik fel a jogos kérdés. A válasz egyszerű: annak szemei túlzottan finomak és lekerekítettek, így nem felelnek meg.
Az új-zélandi DB Breweries sörgyár viszont megtalálta az ideális megoldást: az üres sörösüvegeket homokká alakító gépeket készítettek, a végterméket pedig az építési vállalatokhoz, betongyárakhoz, illetve az ipar más területén jelen lévő szereplőkhöz juttatják el, enyhítve az ország tengerhomoktól való függőségét.
https://www.youtube.com/watch?v=rC5UoAHCRqc
Az apró eszközben egy egész sornyi fémpenge húzódik meg, melyek 2800-as fordulatszámon darabolják fel az üveget, egy speciális szívórendszer pedig ezt követően eltünteti a keletkezett kupacból az összes, nem üvegtartalmú részt, így nem marad más, csak kétszáz grammnyi homokpótlék.

A homok sajnos nem épp gyorsan megújuló energiaforrás, így az ipar a világ tengerpartjainak kétharmadát sodorja veszélybe, regenerálódásukhoz pedig több ezer évre lenne szükség, így a jövőben tényleg nem marad más, mint ilyen, vagy ehhez hasonló módszerekkel új utakat keresni a jelenleg még megkerülhetetlen homok pótlására.
