Foci

Átigazolások 2017: Kína, Franciaország, Anglia a sorrend

Január 31-én, éjfélkor zárult a 2016-17-es téli átigazolási időszak az európai topbajnokságokban, ami most talán nem tartogatott annyi meglepetést, mint a korábbi években. Az öt nagy bajnokságot figyelembe véve állíthatjuk, a korábbi évekhez, vagy a nyári időszakhoz képest alig voltak jelentős játékosmozgások. Nézzük a tíz legnagyobb megkötött üzletet:

TOP10 átigazolás

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
Oscar brazil Chelsea FC SIPG 60 millió euró
Julian Draxler német VfL Wolfsburg Paris Saint Germain 40 millió euró
Gabriel Jesus brazil Palmeiras Manchester City 32 millió euró
Goncalo Guedes portugál SL Benfica Paris Saint Germain 30 millió euró
Dimitri Payet francia West Ham United Olympique de Marseille 30 millió euró
M. Schneiderlin francia Manchester United Everton FC 23 millió euró
Odion Ighalo nigériai  Watford FC CC Yatai 23 millió euró
 Chengdong Zhang kínai  Beijing Guoan  HB CFFC 21 millió euró
Axel Witsel belga FC Zenit TJ Quanjian 20 millió euró
Leonardo Pavoletti olasz Genoa CFC SSC Napoli 18 millió euró
Összesen       297 millió euró

A TOP10-es listát egy SIPG klub vezeti, és további három kínai klub található a listán, azaz megállapítható, a kínai piac viszont egyre erősebb konkurenciaként van jelen a világfutballban. Már nem csak levezető sztárjátékosok teszik át a székhelyüket a Kínai Szuperligába, hanem igencsak aktív, még erejük teljében lévő futballisták is, ezért összefoglalónkban a jelentős európai bajnokságok mellett még a kínai labdarúgó-bajnokságot érintő átigazolásokat tekintettük át. A részletesebb bontást kezdjük is mindjárt velük:

Most vagy soha. Fogadj élőben a Tippmixpron télen is!

Kína

carlos tevez (carlos tevez, )
Carlos Teveznek degeszre tömik a zsebét a kínaiak

A világfutball jelenleg egyik legtöbbet tárgyalt témája az, hogy vajon meddig juthat Kína a futballnagyhatalmi pozíciókra való törekvéseiben. A kínai labdarúgó-szövetség elnöke, Hszi Csin-ping távlati céljai között nyíltan szerepel, hogy 2050-re országa válogatottját világbajnokká tegye, a liga megerősítésének érdekében pedig hatalmas átigazolási- és fizetési összegekért vásárolnak sztárjátékosokat.

A téli átigazolási szezon legnagyobb hangot kiváltó transzfere a korábban Manchester Unitedet és Juventust is erősítő Carlos Tevez átigazolása volt, aki heti 615 ezer fontért szerződött a Sanghai Senhua csapatához. A tavaly nyáron a Boca Juniorsnak örök hűséget fogadó játékos ezzel a világ legjobban kereső labdarúgójává vált. Összehasonlításként Cristiano Ronaldo és Messi együttvéve keres nagyjából ennyit. Tevez bérezése kapcsán a sportért felelős kínai kormányügynökség egyik tagja már kilátásba helyezte, hogy a testület a jövőben szabályozni fogja a klubok pénzköltésének mértékét.

A legnagyobb átigazolási díj is a Kínai Szuperligához köthető, a közel ötvenszeres brazil válogatott Oscar 60 millió euróért lett a Sanghai SIPG játékosa, valószínűleg neki sem kell majd sokat mérlegelnie a helyi közértben évi 20 milliós fizetésének hála.

Oscar és Tevez mellett a szintén korábban Chelsea-t erősítő nigériai John Obi Mikel, a tavaly még Manchester Uniteddel is szóba hozott válogatott társa Odion Ighalo, a korábban szebb napokat megélt brazil Pato, valamint a kínai bajnokságért a Juventust is kikosarazó belga Axel Witsel is Kínába került. Gyanítható, hogy a sor nyáron tovább fog bővülni.

TOP5 átigazolás a kínai piacon

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
Oscar brazil Chelsea FC SIPG 60 millió euró
Odion Ighalo nigériai Watford FC CC Yatai 23 millió euró
Chengdong Zhang kínai Beijing Guoan HB CFFC 21 millió euró
Axel Witsel belga FC Zenit TJ Quanjian 20 millió euró
Min Cui kínai Yanbian FC Shenzhen FC 12 millió euró
Összesen       136 millió euró

Most vagy soha. Fogadj élőben a Tippmixpron télen is!

Franciaország:

Julian Draxler (julian draxler, )
A még mindig csak 23 éves Julian Draxler pályafutása a Schalkéból indult Fotó: Europress Fotóügynökség

Némi meglepetésre nem az angol, hanem a francia piac található a második helyen. Az európai játékospiac legnagyobb összegű átigazolását itt találjuk, a PSG jelentette be. A fiatal német szélső, Julian Draxler elhagyta az anyagi téren egyre nehezebb helyzetbe kerülő Wolfsburg csapatát és 40 millió euróért a francia bajnokhoz szerződött. Draxleren kívül egy másik szélső támadót is sikerült igazolni a fővárosi egyesületnek, a portugál Goncalo Guedesért 30 millió eurót sem sajnált Nasser Al-Khelaifi klubelnök.

A legnagyobb hangot kiváltó klubváltás is a francia pontvadászathoz köthető. A tavalyi Európa-bajnokságon berobbant Dimitri Payet 30 millió euróért szerződött vissza korábbi csapatához, a Marseille-hez. A probléma nem is ezzel, inkább azzal volt, ahogyan azt tette.

Az említett két csapaton kívül még a Lyon és Lille hajtott végre hangzatosnak nevezhető igazolást, előbbi a Manchester Unitedben bukdácsoló holland Memphis Depayt jelentette be, utóbbi pedig a szintén holland csodagyerek, Anwar El Ghazi leigazolásával próbál majd zárkózni az élmezőnyhöz.

TOP5 átigazolás a francia piacon

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
Julian Draxler német Vfl Wolfsburg PSG 40 millió euró
Goncalo Guedes portugál SL Benfica PSG 30 millió euró
Dimitri Payet francia West Ham Ol. Marseille 30 millió euró
Memphis Depay holland Man. United Ol. Lyon 16 millió euró
Morgan Sanson francia Montpellier Ol. Marseille 9 millió euró
Összesen       125 millió euró

Most vagy soha. Fogadj élőben a Tippmixpron télen is!

Anglia

Fotó: Getty Images Hungary
Gabriel Jesus hatalmas tehetség Fotó: Getty Images Hungary

Noha Európában a legnagyobb pénzeket jellemzően az angol csapatok költik, a top 10-be most mégis csak egyetlen igazolás tudott bekerülni. Az új Neymarnak kikiáltott brazil Gabriel Jesúsért 32 millió euró ütötte a Palmeiras markát. A Manchester Cityben lejátszott bemutatkozó meccse alapján pedig reális esély van rá, hogy Pep Guardiola az egyik nyerőemberét igazolta le a személyében. A Ronald Koeman vezette Everton 23 milliós értékben erősítette meg középpályáját a Manchester Unitednél létszámfelettivé vált Morgan Schneiderlinnel, a Leicester pedig Onyinye Ndidiben látta Kante utódját, ezért piaci értékének kétszeresét fizették érte a Genknek. Mamadou Sakho kálváriája a Liverpoolnál úgy tűnik, még nem ért véget, ő az utolsó pillanatban a Crystal Palace-hoz került kölcsönbe, akik megszerezték még maguknak az Olympiakos szerb középpályását, Luka Milivojević-et is.

TOP5 átigazolás az angol piacon

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
Gabriel Jesus brazil Palmeiras Manchester City 32 millió euró
M. Schneiderlin francia Manchester United Everton FC 23 millió euró
Onyinye Ndidi nigériai Genk Leicester City 18 millió euró
Manolo Gabbiadini olasz SSC Napoli Southampton 17 millió euró
Luka Milivojević szerb Olympiakos Crystal Palace 16 millió euró
Összesen       106 millió euró

Olaszország

europress
Leonardoi Pavolattitől sokat várnak Nápolyban Fotó: europress

Bár a jelenleg némileg gyengélkedő Serie A-ra nem is jellemző az eszeveszett téli pénzköltés, a távozók listája legalább olyan masszív volt, mint az érkezőké. Manolo Gabbiadini az utolsó pillanatokban elhagyta Nápolyt és a Southamptonhoz igazolt. M’Baye Niang kölcsönbe a Watfordhoz került az AC Milantól, Stevan Jovetic pedig a Sevilla edzője, Jorghe Sampaoli keze alatt próbál majd borsot törni a Barca – Real duó orra alá. Ha így folytatja, akkor inkább több, mint kevesebb sikerrel.

Gabbiadini helyére Genoából érkezett utánpótlás a Napolihoz Leonardo Pavoletti személyében, rajtuk kívül csak a Juventus fizetett jelentősebb összeget két olasz fiatalért, a belsővédő Mattia Caldaráért és a szélsőként, valamint visszavont támadóként is alkalmazható Riccardo Orsoliniért. A zebrák középpályájára még Tomás Rincón érkezett, aki játékstílusával leginkább Paul Pogba védekező képességeit hivatott majd pótolni. A Vincenzo Montellával jelentősen megfiatalodott és európai célokért harcoló AC Milan kölcsönben szerzett meg két szélsőt, a korábbi Barca-gyémánt Deulofeut és az argentin Lucas Ocampost. Az élmezőnyből az Inter három, a Roma egy igazolással vetette észre magát, Milánóba ugyanis Jovetic véglegesítésén és a fiatal Gagliardini szerződtetésén kívül befutott a csapat történetének első ausztrál játékosa, Trent Sainsbury, Clément Grenier pedig a Lyon után a Romából szeretne majd visszakerülni a gall nemzeti tizenegybe.

TOP5 átigazolás az olasz piacon

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
L. Pavoletti olasz  Genoa CFC SSC Napoli 18 millió euró
 Mattia Caldara olasz  Atalanta BC Juventus 15 millió euró
Stevan Jovetic szerb Manchester City Internazioanale 13,5 millió euró
Tomás Rincón venezuelai Genoa CFC Juventus 8 millió euró
Gerard Deulofeu spanyol Everton Fc AC Milan 7 millió euró (kölcsön)
Összesen       61,5 millió euró

Németország

europress
Leon Bailey, egy eddig még nem nagyon ismert jamaikai fiatalember jelentette a német piac szenzációját Fotó: europress

Némi meglepetésre a Bundesliga csapatai is inkább jelenlegi keretüknek szavaztak bizalmat, szinte alig találni olyan igazolást, amelyik – egyelőre – meghatározó lenne nemzetiközi szinten. Carlo Ancelotti igaz megszerezte a Bayern számára Niklas Sulet és Sebeastian Rudyt a Hoffenheimtől, viszont ők csak nyáron fogják áthelyezni székhelyük Bajoroszágba. A Dortmund egyetlen valamirevaló igazolása pedig szintén inkább a jövőnek szól. Az Ibrahimovic által is dícsért Alexander Isakért futó harcot végül a Borussia nyerte, így egy újabb fiatallal bővült Thomas Tuchel leendő támadógépezete. A Wolfsburg a Draxlerből kapott pénz jelentős részét a holland Riechedly Bazoerbe, a francia Ntepbe, illetve a tunéziai Malliba invesztálta, a Leverkusen pedig tovább folytatta az erősítést szélsőfronton, ezért megszerezték a jamaikai Leon Baileyt a Genk csapatától. Bojan Krkic, akiért anno három nemzet válogatottja is harcolt, Spanyolország, Olaszország és Anglia után most már Németországot is kihúzhatja a listájáról, mivel a Stoke City kölcsönadta őt a Mainz 05 csapatának. A Bayern München jelenleg legfőbb riválisának számító RB Leipzig csak egy menetrendszerű igazolást hajtott végre, ismét megszereztek egy játékost testvércsapatuktól, a Red Bull Salzburgtól, méghozzá most a fiatal francia Upamecanot.

TOP5 átigazolás a német piacon

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
Leon Bailey jamaikai Genk Bayer Leverkusen 13,5 millió euró
Yunus Malli tunéziai FSV Mainz 05 VfL Wolfsburg 12,5 millió euró
Riechedly Bazoer holland Ajax VfL Wolfsburg 12 millió euró
Dayot Upamecano francia RB Salzburg RB Leipzig 10 millió euró
Paul-Georges Ntep francia Rennes VfL Wolfsburg 5 millió euró
Összesen       53 millió euró

Spanyolország

Jesé (jesé, jesé rodríguez)
Jesé (képen fehérben) és Halilovic megszerzésével a Las Palmas volt a legaktívabb Spanyolországban Fotó: europress

Spanyolországban sem robbantottak bankot a csapatok, jobbára kölcsön vettek és adtak. A La Ligában Jovetic sevillai érkezésén felül a korábbi Real-játékos, Jesé futott be a Las Palmashoz kölcsönbe, Simone Zaza pedig a Valenciában igyekszik majd javítani az Eb óta zuhanó renoméján. A továbbra is stabil középcsapat szintjén játszó Las Palmas végül egy másik fiatal kölcsönjátékosnak is örülhetett, Jesé mellett a Barcelona által dédelgetett horvát támadó középpályás, Alen Halilovic is a Kanári-szigetekre érkezett a stabil játékoslehetőség reményében. A Real Madrid a nemzetközi Sportdöntőbíróság eltiltásának értelmében nyárig még mindig nem igazolhat, a Barcelonánál pedig lehet úgy döntöttek, most szolidaritást vállalnak örök riválisukkal, hiszen ők sem eszközöltek egyetlen erősítést sem a tél folyamán.

TOP5 átigazolás a spanyol piacon

Játékos neve Nemzetisége Honnan? Hova? Összeg
Jesé spanyol Real Madrid Las Palmas kölcsön,
Stevan Jovetic szerb Internazionale Sevilla FC kölcsön,
Alen Halilovic horvát Hamburger SV Las Palmas 2 millió euró (kölcsön)
Simone Zaza olasz Juventus Valencia CF 2 m euró (kölcsön)
Gerónimo Rulli argentin Manchester City Real Socieadad 7 millió euró
Összesen       11 millió euró

Szerző: Kővágó Renátó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik