Gazdaság

Hölgyeim és Uraim, magyar siker: végre valaminek a díszvendégei vagyunk

fazekas-sandor(210x140).jpg (Array)
fazekas-sandor(210x140).jpg (Array)

Ma tartják Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW) ünnepélyes megnyitóját, a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán

ismét Magyarország a díszvendég.

Tessék a kis dolgoknak is örülni!

A berlini vásárvárosba szervezett csütörtök esti ünnepségen magyar művészekkel tartanak gálaműsort, és Magyarország ad fogadást. A lineup majdnem olyan erős, mint a Szigeten. Az ünnepségen Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter mellett

beszédet mond Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a partnerországi címet. Erre huhogjanak a fintorgók, fintorogjanak a huhogók!

A vásár péntek reggel kezdődik a német szakminiszter és Berlin kormányzó polgármestere, Michael Müller hagyományos körsétájával, amely ezúttal a magyar pavilontól indul, ahol Fazekas Sándor fogadja a vendégeket.

A csaknem 1700 négyzetméteres magyar pavilonban több mint 30 kiállító mutatja be termékeit, egyebek mellett borokat és pálinkákat, húskészítményeket és édességeket.

A magyar kiállítás mottója:

Hagyományokban gazdag, sokszínű, természetes: Magyarország

(Traditionsreich, Vielfältig, Natürlich: Ungarn).

Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég.

Az új témák között szerepel a kézműves ital-, és ételkészítés, illetve az “úgynevezett streetfood” előretörése, és Di Vin néven nemzetközi borkiállítást is szerveztek a vásár keretében.

A berlini rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Az idén kilencedik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA), amelyen részt vesz Fazekas Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik