Tudomány

160 millió éves őskövületet ásott ki egy ötéves

Van, aki a homokvárépítés helyett már gyermekkorában ásatásokat folytat.

Emily Barldry a gloucestershire-i Cotswold Vízi Parkban negyvenéves édesapja segítségével már a kilencedik leletét emelte ki a földből. Legújabb kincse egy jura időszakból származó Rieneckia odysseus negyvencentis lábasfejű kövülete.

A kislány Spike-nak – Tüskének – keresztelte leletét, mivel a gigantikus csigának tűnő élőlény a házából kinyúló tüskékkel védekezett egykor a ragadozók ellen. A fosszíliát Neville Hollingworth geológus vette szárnyai alá, és állította helyre. Emily felfedezése szerinte az első egész ilyen ammonitesz Nagy-Britanniában.

Az óvodás első felfedezését tavaly márciusban tette. Ha továbbra is így halad, felnőtt korában híres őslénykutatóként hallhatunk viszont róla.

MIK AZOK AZ AMMONITESZEK?

Az ammoniteszek – magyarul előrenéző szifótölcséres lábasfejűek – kihalt tengeri állatok egy csoportja.

Az egykori Tethys-óceán üledékeiből képződőtt kőzetek az egész eurázsiai hegységrendszerben megtalálhatóak, az egykori igen hasonló éghajlati és geokémiai feltételek mellett a fajok szélesen elterjedtek voltak.

Az ammoniteszek váza első ránézésre a csigákéhoz hasonlít, de a legtöbb csigával ellentétben nem háromdimenziósan, vertikális tengely körül, hanem síkban csavarodott, dorzális irányban.

Mintegy 400 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és a kréta kor végén 65 millió évvel ezelőtt haltak ki, a dinoszauruszokkal együtt. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik