Nagyvilág

Kénes gázok és orvlövészek hátráltatják az év ütközetét

Peregnek az események Irakban, ahol hatalmas ostrom zajlik Moszul ellen. Lángol egy vegyi gyár, a törökök nagyobb szerepet akarnak és a keresztények is örülhetnek.

A hatodik napjába lépett szombaton a Moszul elleni gigantikus offenzíva, aminek célja az Iszlám Állam szektásainak kifüstölése az iraki nagyvárosból. A BBC News arról ír, hogy a harcokban kigyulladt egy kénfeldolgozó üzem, a mérgező füst miatt pedig gázmaszkban kell lenniük a közeli Kajjarah légibázison szolgáló amerikai katonáknak is, mert a szél odafújja a füstöt.

A tűz amúgy már két napja ég, csak a szél most támadt fel. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai a Reutersnek azt mondta, vegyi veszedelem nem fenyegeti az amerikai katonákat, elővigyázatosságból kell a gázmaszk. Irakban jelenleg 4800 katona és egy 100 fős különleges egység szolgál.

Egy iraki parancsnok szerint a mérgező füst miatt két civil már életét vesztette. Egy hasonló tűz a misraki gyárban 2003-ban hetekig égett, rengeteg kén-dioxidot küldve a légkörbe, és sok ember lebetegítve (a gáz légzúti, bőr- és szemproblémákat okozhat, akár vakságot is).

Carter Bagdadban, a törökök a spájzban

Közben Ash Carter amerikai védelmi miniszter előre be nem jelentett tárgyalásra Bagdadba érkezett. Carter Törökországból jött, ahol a moszuli csatában való török részvételről egyeztetett – aminek az iraki kormány nem örül túlzottan. A törökök ugyanis szeretnék, ha nem a síiták vagy kurdok szabadítanák fel a várost. (FRISSÍTÉS: Közben az iraki miniszterelnök kijelentette, nagyon köszönik a török felajánlást, de Irak maga is megbirkózik a feladattal.)

A csatamezőn az iraki erők bejutottak Karakos városába, Moszultól délre, 32 kilométerre. Karakos volt Irak legnagyobb keresztény városa a háború előtt, de most üresnek tűnik. Az Iszlám Állam azért hátrahagyott pár taposóaknát és orvlövészt.

Az IÁ-t sem kell leírni, öngyilkos merénylőkkel lassítják a szövetségesek előrenyomulását, pénteken pedig váratlanul ostrom alá vették Kirkukot. A támadást az iraki erők elhárították, de 35 ember meghalt, 120 pedig megsebesült. Közben az iszlamisták egyes jelentések szerint falusiakat visznek a városba, hogy élő pajzsként használják őket. Az ENSZ pedig 40 ember agyonlövését vizsgálja egy IÁ uralta faluban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik