Közélet

Heccből hekkeltek meg egy bankautomatát kanadai tinik

A pénzt nem lopták el, csak figyelmeztették az embereket, hogy keressenek másik pénzkiadót.

Akik sűrűn, és hozzáértéssel böngészik az internetet, tisztában vannak vele, hogy gyakorlatilag a világon bármilyen szerkezethez meg lehet találni a pontos műszaki leírást, és a használati utasítást, az okostelefonoktól kezdve, az autókon át a hűtőgépekig.

Az a két, tizennégy éves montreali fiú is tisztában volt ezzel, akik néhány másodperc alatt feltörték a helyi bank pénzkiadó automatájának biztonsági rendszerét. Sikerüket a rettenetesen hanyag üzemeltetőnek köszönhették.

Miután fiúk egyszerűen leolvasták egy közeli boltban álló automatáról annak modellszámát, az iskolában rövid idő alatt letöltöttek hozzá egy részletes leírást az internetről. A használati utasításban benne volt a gyári, alapértelmezett jelszó is, amit ha valaki bepötyög, teljes kontrollt kap a gép felett. Nem csak a pénzt tudja kiszedni belőle, de bármit átprogramozhat rajta. Ez az a jelszó, amit az üzemeltetőnek rögtön az első alkalommal meg kellett volna változtatnia, de nem tette. A fiúk így gond nélkül átvették az irányítást a gép fölött, amikor kimentek a boltba ennivalóért ebédszünetben.

A két fiatalkorú, alkalmi hekker szerencsére talpig becsületes: egyetlen dollárt sem emeltek el a gépből csak megváltoztatták a képernyőn megjelenő üdvözlőszöveget: „Menj innen! Ez a gép meg van hekkelve!” Aztán fogták magukat, elballagtak az automatát üzemeltető bank legközelebbi fiókjába, és jelentették az esetet az elképedt személyzetnek – számolt be az esetről a The Inquirer.

A fiúk csak egyetlen dologban hibáztak: nem számoltak az idővel. Mire bejutottak a fiókvezető irodájába, hogy részletesen elmesélhessék a történetüket, alaposan elkéstek a délutáni óráikról. Az igazgató a bank fejléces papírján írt igazolást a srácoknak. Tanáraik elhűlve olvasták, hogy fiúk a kérdéses időben: „a bank munkáját segítették biztonsági kérdésekben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik