Tudomány

A világos árnyalatú fény növelheti a férfiak szexuális étvágyát

Egy új kutatás szerint a napi fénydózis növelheti a férfiak tesztoszterontermelését, és ezzel együtt a szexuális étvágyukat is.

Az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium kutatói 38 alanyt vizsgáltak, akik mind szexuális inaktivitásból eredeztethető rendellenességektől szenvedtek. A szakértők megmérték a férfiak kiindulási libidóját és a tesztoszteronszintjüket is, majd két csoportba osztották őket.

Az egyik csapat tagjait 30 percen át érte 10 000 luxnyi fehér fluoreszcens fény egy szűrővel ellátott dobozból, naponta egyszer, ébredés után. A kontrollcsoport placebót kapott: egy jóval halványabb fényadagot.

A kezelés megkezdése előtt a résztvevők saját szexuális kielégültségüket átlagosan 2-re értékelték egy 10-es skálán. Két héttel a kísérlet megkezdése után azok, akik erős fényt kaptak, nagyjából háromszoros javulást érzékeltek, immár 6 pontot adtak elégedettségükre. A placebo csoportnál ezzel szemben csupán 0,7-es növekedést lehetett megfigyelni.

A tesztoszteronszint is jelentősen módosult, 2,1-ről 3,6 nanogramm per milliliterre emelkedett az erősebb fény csoportjában. Ez szintén segített a szexuális étvágy növekedésében.

 A jelenséget már korábban is megfigyelték. Andrea Fagiolini, a kutatás vezetője szerint az északi féltekén november és április közt csökken a természetes fény mennyisége, ezzel együtt pedig a férfiak tesztoszteronszintje is. Tavasszal és nyáron emelkedés figyelhető meg, mely októberben csúcsosodik ki, és ennek nyomait a szaporodási rátán is érzékelni lehet – a születések száma ugyanis júniusban éri el a maximumot. A kutatók a világító dobozzal ezt a természetes folyamatot igyekeztek utánozni.

A szakértők szerint a fény alternatív megoldás lehet a szexuális rendellenességek kezelésekor sokszor használt injekciók és antidepresszánsok helyett. A kezelés hasznosságát természetesen további vizsgálatokkal kell alátámasztani, ezért egyelőre senkinek sem ajánljuk, hogy reggelenként fél órákat töltsön egy izzó előtt.

A fényben rejlő lehetőségeket mindenesetre nem először sikerült felismerni. A depresszióval és hangulatbeli rendellenességekkel küzdők esetében már korábban is kimutatták, hogy a terápia segíthet. Emellett a megfelelő mennyiségű világosság a akár az ovulációt is kiválthatja.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik