Belföld

Célegyenesben a paksi munkálatok

Megkezdődött és utolsó fázisánál tart a főjavítás alatt álló 3-as blokk összeszerelése a Paksi Atomerőműben, a primerkört még a nap folyamán lezárják - közölte kedden Nagy Tibor karbantartási igazgató az erőmű paksi sajtótájékoztatóján.

A nyomáspróbát követően kezdődik az egyhetes indítási fázis, majd a teljes technológiai rendszer próbasorozatának hibamentes lezárulása után kerülhet sor a reaktor indítására várhatóan a jövő hét közepén – ismertette a karbantartási igazgató.

Az április 10-11-i üzemzavar felszámolásával kapcsolatosan Nagy Tibor közölte: az elmúlt héten elvégezték a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály felső peremének vízszintességi ellenőrzését. Az üzemzavart követően felmerült a gyanú, hogy a tartály esetleg megbillent, a most elvégzett ellenőrzés ezt kizárta.

Beszámolt arról: a helyreállítási tevékenység folyamatában jelenleg az erőműben tartózkodó orosz szakemberek paksi kollégáikkal konzultációkat folytatnak. Hétfőn átadták a felszámolással megbízott TVEL cég részére azokat az adatokat, amelyeket a szerződéskötéskor az orosz szakemberek a munka megkezdéséhez igényeltek.

Mint elmondta, a Duna alacsony vízállása miatt bevezetett 1. fokozatú védelmi intézkedést visszavonták, a folyó jelenleg a Balti tenger feletti 88,5 méteres vízszinten áll.

Az üzemzavar okait vizsgáló parlamenti bizottságban kialakult – a tisztítási és az üzemanyag-szállítási szerződések átadására vonatkozó – vitát firtató újságírói kérdésre az erőmű kommunikációs vezetője, Kováts Balázs elmondta: az erőmű vezetése megkérte a hozzájárulást a Framatome ANP és a TVEL cégtől is. Megérkeztek a válaszok, az erre vonatkozó jogértelmezést, és a végleges álláspontot szerdán ismertetik a bizottsággal.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik