Foci

Helsinkiben eldől, tovább álmodhatunk-e

Pénteken este finn-svéd rangadót rendeznek az Eb-selejtezők E csoportjában, a végeredmény létkérdés magyar szempontból.

Sokadjára írjuk már le a 2012-es Európa-bajnokság selejtezősorozata kapcsán, hogy magyar szempontból sorsdöntő meccs következik, Svédország legjobbjainak ugyanis pontokat kell veszítenie pénteken este Helsinkiben ahhoz, hogy az Egervári Sándor vezette nemzeti csapatunknak esélye legyen arra, hogy kijusson a kontinenstornára. A mieink azonos pontszámmal állnak a svédekkel az E csoportban, azonban a sárga-kékek egy meccsel kevesebbet játszottak eddig, illetve az egymás elleni eredmény is nekik kedvez, azaz Dzsudzsák Balázséknak egy egység fórra szüksége van a végelszámolásnál.

Mixu Paatelainen, a finnek szövetségi kapitánya szerint csapata előnyére válhat pénteken az, hogy a svédeken nagy a nyomás: „Mindenképpen kemény mérkőzés elé nézünk, nagyon jó játékosai vannak Svédországnak. Ugyanakkor azt ne feledjük, hogy számunkra már tét nélküli az összecsapás, nem úgy ellenfelünknek. Ugyanakkor a szomszédunkról van szó, ez mindig ad egy pikantériát az egymás elleni meccseknek és ezt természetesen a játékosaink is tudják. Ami pedig júniusban történt,az külön fűti labdarúgóimat a visszavágásra” – utalt a szakember arra, hogy június 7-én egy csúnya 5-0-s zakóba szaladt bele csapata a Rasunda Stadionban, Stockholmban.

 

A sérüléséből visszatérő Zlatan Ibrahimovic is Erik Hamrén rendelkezésére áll már, azonban Paatelainen a védekezést tekintve nem egyénekben, hanem csapatban gondolkodik, szerinte nem elég csak a klasszist levenni a pályáról.

Kollégája, az utóbbi időben össztűz alá került Hamrén elárulta, nyugodtabb körülményekre számított a találkozó kapcsán, azonban a budapesti 2-1-s vereség belerondított a képbe: „Előre lejátszottam a fejemben, hogy Magyarországot és San Marinót is legyőzzük, így higgadtan készülhetünk majd a finnek ellen, most azonban egy kicsit más a helyzet. Én mindenesetre úgy gondolom, hogy péntek este mi nyerünk, majd játszunk egy jót a hollandokkal” – idézi Hamrént a svéd Aftenposten.

Végignyálazva az örökmérleget nem a finnek felé billen a mérleg nyelve, az eddigi 84 mérkőzésből 69-et a svédek nyertek, tizenegy döntetlen mellé pedig csak kilenc kék-fehér siker csúszott be. Az sem túl biztató, hogy a Huuhkajat (baglyok) becenévre hallgató finn nemzeti csapat legutóbb 1982-ben, Lahtiban tudta legyőzni hazai pályán az ősi riválist.

A svédeknek egyébként dupla téttel bír a találkozó: ha nyernek, mindenképpen csoport másodikak, ám ha Hollandia kikap Moldáviában, akkor az E csoport első pozíciója is elérhető közelségbe kerül, igaz ahhoz még le kell győzni Wesley Sneijderéket is jövő kedden.

A mérkőzés eseményeiről élő, szöveges tudósítással jelentkezik a Sport24.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik