Tudomány

Vízeséskukkolás az interneten

Élőben közvetítik az interneten a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park leghíresebb látványosságai közé tartozó 739 méteres vízesésének mindennapjait.

Az érdeklődők hétfő óta gyönyörködhetnek Észak-Amerika legmagasabb vízesésének lenyűgöző látványában. A gyorsan töltődő weboldalnak köszönhetően a felhasználók harminc másodpercenként kapnak friss, kiváló minőségű képet a gránitóriás falán végigzúduló víztömegről.

“Ez nagyszerű módja annak, hogy megmutassuk az embereknek, miről is szól ez a park és ezáltal felkeltsük az érdeklődésüket” – mondta Michael Tollefson, a kamerát felállító Yosemite Conservancy nevű, non-profit szervezet vezetője. A parknak nem ez az első webkamerája: a Yosemite-vízesés mellett az internetezők a Half Dome – “fél kupola” -nevű gránitóriást, valamint a szinte tökéletesen függőleges El Capitant is megcsodálhatják a világhálón segítségével.

A vízesésre irányított kamerával ellentétben a különböző nemzeti parkokban felállított webkamerák nem csupán a szórakoztatást és a látogatók becsalogatását szolgálják. Az egyes természeti szépségek bemutatása mellett a készülékek gyakran a levegőminőséget is ellenőrzik, vagy éppen az időjárási feltételeken, útviszonyokon tartják a fél szemüket.

Többségük alacsony felbontású képeket készít és nagyon távol eső területeken működik, így csak ritkán közvetítenek friss felvételeket, ha pedig tönkremennek, gyakran hetekbe telik, mire újra üzembe helyezik őket. A szintén kaliforniai Sequoia Kings Canyon nemzeti parkban felállított webkamera például egyetlen tölgyfáról közvetít képeket, hogy a diákok tanulmányozni tudják a növény életciklusát.

Az egyik legnépszerűbb közvetítés pedig az alaszkai Denali Nemzeti- és Természetvédelmi Park lejtőjén csúszkáló kutyakölyköket megörökítő kamera volt, amelyet idén májusban újra üzembe helyeznek. A Yosemite Nemzeti Park kameráit külön ember felügyeli, akinek még a hideg téli időben is gondoskodnia kell a készülékek hibátlan működéséről. “A célunk, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését a park iránt és egyúttal növeljük a terület védelme, illetve megőrzése iránti elkötelezettségüket” – húzta alá Tollefson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik