A földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki a minőségi követelményekről. Az étkezési burgonya (Solanum tuberosum L.) különböző fajtáinak forgalomba hozatalánál ezekre a minőségi és jelölési követelményekre kell ügyelni.
Hosszúkás burgonyafajta: a Nemzeti vagy Közösségi Fajtajegyzéken szereplő, hosszúkás vagy hosszúkás ovális alakzatúként leírt burgonyafajta.
Újburgonya: a teljes érettség elérése előtt betakarított és forgalomba hozott burgonya, amelynek héja foszlós, hámozás nélkül könnyen eltávolítható.
Az étkezési burgonyák korábbi csomagolásai, jelölései a rendelet hatálybalépését követő negyedik hónap első napjáig még használhatóak.
Az étkezési burgonyagumónak a jövőben a következő feltételeknek kell megfelelnie:
1.1.1. a fajtára jellemző megjelenésű,
1.1.2. ép, nincs eltávolított része és nem hiányos sérülés következtében,
1.1.3. egészséges, romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra nem alkalmatlan,
1.1.4. tiszta,
1.1.5. kemény,
1.1.6. a minőség, az eltarthatóság és a külső megjelenés tekintetében mentes az általános megjelenését rontó külső vagy belső hibáktól, így különösen
- a hőhatásnak köszönhető barna foltoktól,
- a 4 mm mélységet meghaladó repedésektől, beleértve a növekedési repedést, vágásoktól, harapásoktól, horzsolásoktól vagy – azon fajták kivételével, ahol a héj természetesen érdes – az érdességtől,
- a zöld elszíneződéstől eltekintve a hámozással eltávolítható, a gumó felszínének egy nyolcadát meg nem haladó halványzöld folttól,
- a súlyos torzulásoktól,
- az 5 mm mélységet meghaladó szürke, kék vagy fekete héj alatti (szubepidermális) foltoktól,
- a gumó belsejében rozsda vagy barna színű foltoktól, üregességtől, a gumó belső szöveteinek fekete elszíneződésétől, különösen az alacsony oxigéntartalom következtében kialakuló feketeszínűségtől, edénynyaláb-fásodástól, üvegességtől és egyéb belső hibáktól,
- a 2 mm mélységnél mélyebbre hatoló burgonyavarasodástól és spongospórás varasodástól,
- a gumó felszínének negyedét meghaladó felületi burgonyavarasodástól,
- fagykártól, fagy által okozott sérüléstől,
A jó krumpli mentes a nem természetes felületi nedvességtől, az idegen szagtól, íztől (ehhez persze már meg kellene kóstolni), héja jól fejlett, érett, az egész gumó felületét fedi. Újburgonyánál a héj részlegesen hiányozhat.
Fontos, hogy a csírák hossza nem haladja meg a 3 mm-t; az újburgonya csírátlan. A burgonyának olyan fejlettségűnek kell lennie, hogy a szállítás, árukezelés után is megfelelő állapotban érkezzen meg a fogyasztóhoz.
A méret a lényeg
A legkisebb burgonyagumó nem eshet át a 35 mm × 35 mm-es négyzetes rostán, a hosszúkás burgonyafajta a 30 mm × 30 mm-es négyzetes rostán, az újburgonya a 28 mm × 28 mm-es négyzetes rostán. A csomagolt, ömlesztett áru csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héjszínű és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat.
A követelményeknek nem megfelelő gumók aránya legfeljebb 6 tömegszázalék, újburgonya esetén legfeljebb 4 tömegszázalék lehet. A burgonyagumók legfeljebb 1 tömegszázaléka lehet száraz vagy nedves rothadással fertőzött.
Újburgonya esetén legfeljebb 1 tömegszázalék lehet idegen anyag.
A mérettel kapcsolatos követelményeknek meg nem felelő gumók aránya 5 tömegszázalék lehet. A fő burgonyafajtától eltérő más fajta aránya legfeljebb 2 tömegszázalék lehet, a csomagolásnak a burgonyát úgy kell védenie kell, hogy biztosítva legyen a megfelelő szellőzés is. A jelöléshez, címkézéshez csak egészségre ártalmatlan festék, tinta, ragasztó használható fel.
A csomagolásra nyomtatva vagy a csomagoláshoz megfelelően rögzített címkén jól olvashatóan, letörölhetetlenül kell feltüntetni: az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás/rakodás időpontját, a származási országot.
Az étkezési burgonyánál fel kell tüntetni a fajtára jellemző főzési típust, a hivatalos fajtaleírás alapján, a következők szerint:
A – saláta (nem szétfővő),
B – főzni való (kissé szétfővő), vagy
C – sütni való (szétfővő).
Fazekas miniszter kiegészítette az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló rendeletet is, pontosítva, hogy egyes gombák meddig hozhatók forgalomba.