Nagyvilág

Bedőlhet a szíriai tűzszünet az ellenzék szerint

Lehet, hogy 270 ezer halott után se lesz elég a vérontásból a feleknek, akik nagyon nem akarnak Genfben megállapodni.

Az összeomlás szélén áll a februárban meghirdetett tűzszünet Szíriában – mondta a francia Journal de Dimanche-ban vasárnap megjelenő interjúban Baszma Kodmáni, az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság egyik tagja. A vasárnapi lapnak a szír ellenzéki vezető azt mondta, hogy a tűzszünetet ellenőrizni hivatott amerikai-orosz misszió gyenge.

A harci cselekmények abbahagyásáról Washington és Moszkva állapodott meg. Az egyezség február 27-én lépett életbe. A kormányerők, valamint az ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak a megállapodáshoz, ami azonban sosem vonatkozott az országban tevékenykedő terrorszervezetekre, az Iszlám Államra és az al-Kaidával szövetséges al-Nuszra Frontra sem.

Orosz sunnyogás

Kodmáni közölte, Oroszország még a tűzszünet életbe lépése előtt igyekezett elvágni a mérsékeltnek mondható ellenzéki erők utánpótlási vonalait, csapást mérve rájuk. Az ellenzéki vezető szerint a márciusban bejelentett orosz kivonulással Moszkva azt üzente az Aszad-rezsimnek, hogy a támogatás nem végtelen és nem feltétel nélküli.

A szíriai felek közötti béketárgyalások a tervek szerint április 13-án folytatódnak Genfben. A megbeszélések célja az ENSZ szándékai szerint az, hogy a nyár végéig sikerüljön megállapodni a politikai átmenetről, majd egy éven belül parlamenti és elnökválasztást tartsanak Szíriában.

Mi fenntartjuk, hogy teljes jogkörrel, Bassár el-Aszad elnök jogköreivel is felruházott átmeneti hatóságra van szükség, Damaszkusz viszont nemzeti egységkormányt akar néhány ellenzékivel és függetlennel. Senki nem tudja, hogy lehet ezt a két elképzelést összebékíteni

– magyarázta Baszma Kodmáni a lapnak. A szíriai háború az elmúlt években több mint 270 ezer ember halálát okozta és milliók váltak földönfutóvá. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik