Gazdaság

Egy ismert magyar bankár is érintett az offshore-botrányban

Erős Jánosnak, aki 2002-2010 között volt az MFB elnöke, hivatali ideje alatt volt egy panamai cége. Ennek közreműködésével egy hazánkban jól ismert osztrák befektetővel bizniszelt 2007-2009 között; éppen akkor, amikor az OMV nagyon meg akarta venni a Molt – írja a Direkt36.

A mostani kiszivárogtatás osztrák főszereplője Heinrich Pecina, az egyik legismertebb osztrák üzletember, aki régóta jelen van Magyarországon jelentős befektetőként. Jelenleg a befektetőcégein keresztül az FHB Bankban, illetve a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-ben van érdekeltsége.

A Falter nevű osztrák lap szerint ez a kapcsolat akkor is működött, amikor az OMV üzleti offenzívát indított a Mol felvásárlása érdekében, és mint a Direkt36 írja: “ennek a történetnek különböző oldalakon szereplője volt Erős és Pecina is”.

A Falter szerint Pecina ezzel nagyon jól keresett, az OMV azonban rosszul járt, mert végül a magyar kormány beavatkozott, és az osztrákoknak nem sikerült megszerezniük az irányítást a magyar olajcég felett. Ebben a visszavágásban tevékeny szerepet játszott az akkoriban Erős János által vezetett Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – emlékeztet az osztrák lap, felidézve, hogy az MFB 2007. július 2-án felvásárolt egy csomó Mol-részvényt, amivel a magyar olajcég stabilizálta tulajdonosi struktúráját és a saját részvények jelentős részét kivonta a kereskedésből.

Erős 2010-ben, a Fidesz választási győzelme után ajánlotta fel lemondását. Erről szóló sajtótájékoztatóján közölte, az állami bank vezetése a mindenkori kormányhoz fűződő bizalmi állás. Azóta a háttérbe húzódott, és nem visel tisztséget semmilyen magyarországi cégben, és nincs információ arról sem, hogy külföldön végezne menedzseri munkát.

A világ legnagyobb offshore-kiszivárgásából kiderült új részletekről a Falter számolt be kedden este megjelent cikkében. A munka magyar részébe besegített a Direkt36, amely Magyarországról vett részt a a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nevű tényfeltáró hálózat által vezetett projektben, és már több cikket közölt magyar offshore-érintettekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik