Felnyitás után harminc napig megőrzi a bor minőségét az okos borosüveg. Az ötlet egy amerikai induló vállalkozástól jött, az értékesítés októberben kezdődik az Egyesült Államokban.
A megkezdett borok egy nap után elveszítik eredeti minőségüket, mert oxigénnel érintkeznek, az okospalackban viszont egy speciális szelep megakadályozza, hogy kitöltéskor az üvegben maradó bor érintkezzen a levegővel.
A bort nem ilyen okosüvegekben fogják árulni, speciálisan palackozott borokat lehet majd légmentesen áttölteni az okospalackba. A Kuvée nevű okospalack kijelzőn ismerteti a bor eredetét, gyártási módját és jelzi, hogy még hány pohárnyi bor maradt benne. A beépített szoftver megjegyzi a beletöltött borféléket és ezek alapján képes további, a fogyasztó ízlésének megfelelő cuvée borokat ajánlani, melyeket meg is lehet rendelni az érintőképernyőn.
Az okos borosüveg már most megrendelhető 179 dollárért, de csak októbertől szállítják ki a kaliforniai és a massachusettsi vevőknek, és decembertől kezdve a többi amerikai államban.
Az okospalack hátránya, hogy nem tölthető fel tetszőleges borral, hanem csak azokkal, amelyeket bizonyos amerikai bortermelők palackoznak speciális üvegbe. Az okospalackba való borokat 15-50 dollárért árusítják majd.
Egy másik amerikai startup vállalkozás, a Coravin 2013-ban olyan szerkezetet dobott piacra, amellyel egy injekciós tű használatához hasonló módon lehet leszívni a borospalackok tartalmát, ezzel elkerülhető, hogy az üvegben maradó bor érintkezzen a levegő oxigénjével.
(MTI)