Közélet

Netezők buktatták le a kutyakínzót

Autója mögé kötve vonszolta az ebet, de pechjére az esetről videó és fényképek készültek, és felkerültek a közösségi oldalakra. Nem kellett sok idő, hogy a rendszám alapján megtalálják a netezők.

Óriási felháborodással reagáltak a kínai internetezők a Weibo közösségi oldalon terjedni kezdett felvételekre, amelyeken azt lehet látni, hogy egy autós maga mögött vonszol egy, az autójához egy lánccal kikötözött kutyát. A dél-kínai Shanou városában készült fényképeken és videón jól látni, hogy a kutya már teljesen ki van merülve, hátsó lábai teljesen véresek, és csak arra képes, hogy tehetetlenül fekszik, miközben az aszfalton vontatják.

 
Hatalmas felháborodást váltott ki a fénykép a kínai közösségi oldalakon
Fotó:Weibo 

A kínai internetezők azonnal nyomozómunkába kezdtek, és a felvételen jól látható rendszám alapján sikerült is megtalálniuk az autót vezető férfit. Nem csak a nevét, de személyi számát, telefonszámait és lakcímét is kiderítették, és azokat közzé is tették az interneten. Hamarosan már a kínai sajtó is foglalkozni kezdett az esettel, és a férfi végül kénytelen volt megjelenni a nyilvánosság előtt.

Zhang egy helyi televíziónak elismerte, hogy ő volt az, aki megkínozta a kutyát, és bocsánatért esedezett. Elmondása szerint gyárának őrzőkutyája látható a felvételen, és már régóta meg akart szabadulni tőle, mert rendszeresen előfordult, hogy embereket harapott meg, és végül felesége unszolására vette rá magát.

 

A férfi nyilatkozatából úgy tűnt, nem nagyon tudta, hogy mi tegyen az állattal. Elmondása szerint egy barátja azt javasolta, hogy kövezze halálra, de arra nem volt képes, így végül az autója mögé kötözve akart megszabadulni tőle, és nem számított arra, hogy tette ilyen nagy felháborodást okoz majd. Egyben kérte a netezőket, hogy ne terjesszék személyes adatait az kínai közösségi oldalakon.

Zhang állítása szerint a kutya még élt, amikor egy út menti borokba hajította. Egy helyi állatvédő szervezet a BBC-nek elmondta: megpróbálták megtalálni a kutyát, de nem bukkantak rá önkénteseik.

A férfinak attól nem kell tartania, hogy az esetből rendőrségi ügy lesz, és bíróság elé kell állnia, Kínában ugyanis nincsenek olyan törvények, amelyek büntetnék az állatkínzást.

A világ legnépesebb országában sokáig nem volt lehetősége az embereknek arra, hogy házi kedvencként tartsanak kutyákat, és nagy általánosságban nem úgy tekintenek rájuk, mint a nyugati országokban, ahol a család részének számítanak a házi kedvencek. Ez azonban az utóbbi évtizedekben változni kezdett, ahogy a növekvő középosztály tagjai között elterjedté vált a kutyatartás, és az ehhez a mostanihoz hasonló állatkínzós történetek rendszeresen nagy felháborodást váltanak ki az emberekben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik