Nagyvilág

Kötelezővé tehetik a voksolást Bulgáriában

Bulgária (bulgária, )
Bulgária (bulgária, )
Egyre alacsonyabbak a részvételi adatok és a korrupció miatt senki sem bízik a politikában. Ezért a bolgár kormány kötelezővé tenné a választási részvételt.

Elsőre elfogadta a bolgár parlament csütörtökön a választási törvény módosítására irányuló javaslatot, ami kötelezővé tenné a választásokon való részvételt. A Bojko Boriszov miniszterelnök vezette jobbközép kormány szerint a kötelező részvétel mérsékelné a választási csalások veszélyét, és emelné az ország politikai intézményeibe vetett bizalom mértékét.

Az Európai Unió legszegényebb tagállamában az elmúlt kevesebb mint három évben öt kormány működött. A legutóbbi, 2014-es parlamenti választásokon az elmúlt 25 évben a legalacsonyabb, 51 százalékos volt a részvételi arány. A csütörtökön elfogadott törvénymódosító alapján azok, akik nem adják le voksaikat, 50 leva (közel 8000 forint) összegű pénzbírságra vagy szociális juttatásaik három hónapos elvonására számíthatnak. A tervezetről, amit a képviselők 121-27 arányban szavaztak meg, március végén ismét állást kell foglalniuk.

Bulgáriában októberben elnökválasztást rendeznek, az új parlament megválasztására pedig 2018-ban kerül sor. 2013-ban a kelet-európai országban hónapokig ezrek tiltakoztak a korrupció és szervezett bűnözés ellen. Az Európai Unió többször kifogást emelt az igazságszolgáltatás helyzete és a korrupció miatt, és ez hozzájárult ahhoz, hogy Bulgária és Románia nem válhatott a schengeni övezet tagjává – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik