Nagyvilág

Egymillió dollárért festették a buszokra az elnököt, lemondott a közlekedési miniszter

Ghánában kezd az embereknek elege lenni az értelmetlen pénzszórásból.

Lemondott a ghánai közlekedési miniszter, miután botrány tört ki, mert egymillió dollárt tapsoltak el arra, hogy buszok oldalára pingálják az ország mostani elnökének és korábbi vezetőinek portréit. A buszokat magáncég üzemelteti, az állam nekik utalta a pénzt.

Az ellenzék és korrupcióellenes szervezetek élesen bírálták a pénzkidobást, civilek pedig pereltek azért, hogy a kormány adja ki a szerződéseket. A miniszter ezek után jelentette be a lemondását, amire hosszú idő óta nem volt példa a nyugat-afrikai országban.

Végül maga a ghánai kormány is azt közölte, hogy nem volt értelme a pénzköltésnek, és felszólította a céget, hogy adja vissza a pénz egy részét.

A ghánai kormány össztűz alá került a jövő évi elnök- és parlamenti választások előtt a pénzszórás miatt. Ennek ellensúlyozására az államfő bejelentette: a köztisztviselők nem utazhatnak első osztályon és figyelmeztette őket, hogy kerüljék az indokolatlan utazásokat.

Mindeközben az ország gazdasága nem áll éppen fényesen: az IMF-hez kellett fordulniuk, miután a nyersanyag-árak alakulása miatt nehéz helyzetbe kerültek. A Valutaalappal kötött megállapodás érdekében az államigazgatásnak vissza kell fognia a kiadásokat. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik