Belföld

Elküldtek egy kulcspozícióban lévő vezetőt Matolcsyék

Egyes értesülések szerint azért, mert nem jelzett előre elég jó növekedést.

Kirúgtak egy kulcspozícióban lévő vezetőt a Magyar Nemzeti Banktól – tudta meg az Index. Pellényi Gábor, a közgazdasági elemzési főosztály vezetője hivatalosan közös megegyezéssel távozik.

A portál úgy értesült, hogy közrejátszhatott a jegybank vezetésének elégedetlenségében az, hogy Pellényi modelljei nem jeleztek előre elég jó növekedést. Az MNB álláspontja szerint ugyanakkor nincs köze a távozásnak a jegybanki előrejelzésekhez, de egyéb működésbeli és szakmai indokok felmerültek.

A jegybank szerint belső ügyről van szó, Pellényi ugyancsak nem akart semmit mondani az okokról. Az Index egyik forrása szerint nyílt titok, hogy Nagy Márton, az eltávolítást kezdeményező MNB-alelnök azt ígérte Pellényinek, hogy segít neki hasonló munkát találni az államigazgatásban.

A jegybank legfrissebb, decemberi növekedési jelentése egyébként valóban borús képet fest: a termelékenységünk lemaradt a szomszédainktól, régiós szinten az egyik legalacsonyabb nálunk az innováció, kevesen dolgoznak, keveset költünk az oktatásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik