Tudomány

Az Excel jól átverte a tudományt

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 08. 26. 08:01

Csíra táblázatkelező, átb... izé, átvert a génekkel.

Elég sokan találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy beírtunk valamit az Excel egyik rubrikájába, és mire kettőt pislogtunk volna, a dátumból hatjegyű szám, a szövegből pedig dátum lett, mi meg csak álltunk bambán, hogy most akkor mi van?! Egyrészt igen, valószínűleg nem értünk hozzá, másrészt nem, a Microsoft táblázatkezelője nem mindig okosabb, mint mi, főleg akkor, ha még a genetikát is átvágja.

Az Excelt akadémiai szinten is hibáztatják azért, mert képes a genetikába beleszólni úgy, hogy átírja, ami szerinte más jelentést hordoz. A kutatók egy ideje már próbálják felhívni a figyelmet, hogy a szoftver automatikusan végez módosításokat, de nem mindenki veszi észre, hogy mi történt, és ebből akadhatnak galibák. Példának hozzák a SEPT2-t (szeptin 2), melyet az Excel előszeretettel ír át “szeptember 2”-re.

A Microsoft azonban, ami a táblázatkezelő első verziójával 31 éve jött elő, állítja, hogy a génátnevezési hibát ki lehet küszöbölni, ha a felhasználók megváltoztatják a szoftver beállításait. “Az Excel az adatokat és a szövegeket különféle módokon képes megjeleníteni, és az alapértelmezések célja az, hogy a leghétköznapibb forgatókönyvnek megfeleljenek”, nyilatkozta a vállalat szóvivője a BBC-nek. “Az Excel széles skáláját vonultatja fel a lehetőségeknek, melyek a felhasználók egyedi igényeinek is megfelelnek”, tette hozzá.

Ez eddig még vállalható is lenne, de egy Melbourne-i csoport tanulmánya szerint a géntechnológiával foglalkozó dokumentumoknak közel ötöde hibás azért, mert a csatolt táblázatokban az Excel önkényesen javításba kezd.

Úgy tudni, hogy az Excel konverziós problémája a más táblázatkezelő szoftvereknél is jelen van, így például az Apache OpenOffice Calc-nál is. A tudósok szerint az átírás ötből egy esetben megfigyelhető, és 3597 publikált tudományos közleményben 704 olyat találtak, ahol a gének nevei az Excelnek köszönhetően szerepeltek rosszul. Ewan Birney, az Európai Bioinformatikai Intézet igazgatója szerint a jelenség már egy évtizede ismert, és nem is hibáztatja az Excelt. Őt inkább az zavarja, hogy a kutatók a klinikai vizsgálatok során az Excelre támaszkodnak.

Fontos érdekesség, hogy a táblázatkezelő automatikus átnevezése bizonyos gének esetében 2004-ben okozott először problémát a tudományos közösségben, ám az elmúlt öt évben, 15 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma. Szóval, kedves génkutatók, tessék vigyázni!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.