Tudomány

Az Excel jól átverte a tudományt

Csíra táblázatkelező, átb... izé, átvert a génekkel.

Elég sokan találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy beírtunk valamit az Excel egyik rubrikájába, és mire kettőt pislogtunk volna, a dátumból hatjegyű szám, a szövegből pedig dátum lett, mi meg csak álltunk bambán, hogy most akkor mi van?! Egyrészt igen, valószínűleg nem értünk hozzá, másrészt nem, a Microsoft táblázatkezelője nem mindig okosabb, mint mi, főleg akkor, ha még a genetikát is átvágja.

Az Excelt akadémiai szinten is hibáztatják azért, mert képes a genetikába beleszólni úgy, hogy átírja, ami szerinte más jelentést hordoz. A kutatók egy ideje már próbálják felhívni a figyelmet, hogy a szoftver automatikusan végez módosításokat, de nem mindenki veszi észre, hogy mi történt, és ebből akadhatnak galibák. Példának hozzák a SEPT2-t (szeptin 2), melyet az Excel előszeretettel ír át “szeptember 2”-re.

excel gén

A Microsoft azonban, ami a táblázatkezelő első verziójával 31 éve jött elő, állítja, hogy a génátnevezési hibát ki lehet küszöbölni, ha a felhasználók megváltoztatják a szoftver beállításait. “Az Excel az adatokat és a szövegeket különféle módokon képes megjeleníteni, és az alapértelmezések célja az, hogy a leghétköznapibb forgatókönyvnek megfeleljenek”, nyilatkozta a vállalat szóvivője a BBC-nek. “Az Excel széles skáláját vonultatja fel a lehetőségeknek, melyek a felhasználók egyedi igényeinek is megfelelnek”, tette hozzá.

Ez eddig még vállalható is lenne, de egy Melbourne-i csoport tanulmánya szerint a géntechnológiával foglalkozó dokumentumoknak közel ötöde hibás azért, mert a csatolt táblázatokban az Excel önkényesen javításba kezd.

Úgy tudni, hogy az Excel konverziós problémája a más táblázatkezelő szoftvereknél is jelen van, így például az Apache OpenOffice Calc-nál is. A tudósok szerint az átírás ötből egy esetben megfigyelhető, és 3597 publikált tudományos közleményben 704 olyat találtak, ahol a gének nevei az Excelnek köszönhetően szerepeltek rosszul. Ewan Birney, az Európai Bioinformatikai Intézet igazgatója szerint a jelenség már egy évtizede ismert, és nem is hibáztatja az Excelt. Őt inkább az zavarja, hogy a kutatók a klinikai vizsgálatok során az Excelre támaszkodnak.

Fontos érdekesség, hogy a táblázatkezelő automatikus átnevezése bizonyos gének esetében 2004-ben okozott először problémát a tudományos közösségben, ám az elmúlt öt évben, 15 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma. Szóval, kedves génkutatók, tessék vigyázni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik