Tudomány

1600 évig voltak a tenger fenekén ezek a római kincsek – fotók

Izrael partjainál hozták fel a több mint másfél évezrede elsüllyedt hajó rakományát.

Az utóbbi harminc év legértékesebb kincseit találták meg Izrael partjainál – búvárrégészek egy 1600 éve elsüllyedt római kereskedőhajó rakományát hozák fel Cezárea közelében.

Europress
Europress

A műtárgyakat még áprilisban fedezte fel a tenger fenekén két búvár, akik azonnal értesítették a régészeket. A tengerbe ereszkedő kutatók meghökkentően jó állapotban lévő bronztárgyakat találtak, köztük egy a római napistent megörökítő gyertyatartót, egy a holdistent, Lunát ábrázoló szobrot, egy afrikai rabszolga fejét formázó gyertyatartót, és egy vízhordóedény töredékeit.

Europress
Europress

Ezen a területen egy évvel ezelőtt római kori aranypénzeket is találtak. A leletek Jakov Sarvit, a tengeri régészetet vezető szakember szerint rendkívüli szépségükön túl történelmi szempontból is nagyon fontosak.

Europress
Europress

A nyomok alapján úgy vélik, hogy az i. sz. IV. században a cezáreai kikötő bejáratánál viharba kerülhetett egy fémeket szállító hatalmas római kereskedőhajó, amely széttört a sziklákon. A helyszínen talált törött fémhorgonyokból arra következtettek, hogy a hajót megpróbálták megállítani, de a hullámok ereje eltörte a horgonyokat.

Europress
Europress

A megtalált pénzérméken az i. sz. 337-ig uralkodó Nagy Konstantin római császár képmása látható, aki elfogadott vallássá tette a kereszténységet. (MTI)

Europress
Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik