Tudomány

Porrá égették az ősi elitet a Pilisben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 02. 11:00

Rézkori előkelők temetőjét vizsgálják a Pilisben.

A 110 hamvasztásos sírt rejtő pilismarót-basaharci temetőt 1960–1970-es években a 11-es út közelében tárták fel. Az elhunytakat nem urnákban temették el, a hamvakat a kijelölt területen a földre helyezték, köréjük tették a tárgyakat, majd a sírt különböző méretű kövekkel fedték be.

A mostani vizsgálatok alapján hat alkalommal sikerült meghatározni az elhunytak nemét és életkorát is: négy 20-59 év közötti férfi és két ugyanilyen korú nő volt. Öt esetben csak az életkort lehetett megállapítani: két gyermek, és három felnőtt maradványait rejti a sír.

A Kárpát-medencében a késő rézkorban (Kr. e. 3600/3500–3000/2800) a mai Bulgáriától Németországig terjedő területen látszólag egységes anyagi kultúra jött létre. Az úgynevezett badeni vagy péceli kultúra népét sokrétű, gazdagon díszített, különleges kerámiák jellemezték.

A földművelés mellett állattartással is foglalkoztak, már ismerték a négykerekű kocsit, az ökrök vontatta szekerek segítségével pedig nagy távolságra szállíthattak különböző cikkeket – közölte lapunkkal a Magyar Tudományos Akadémia.

A késő rézkor intenzíven kutatott időszak, hiszen ebben a periódusban született a legtöbb őskori innováció. Ilyen a kerék, a kocsi, bizonyos fémötvözetek elterjedése, a ló háziasítása, az állatok igavonó erejének hasznosítása. Mára már megdőlni látszik az a nézet is, hogy minden innováció Mezopotámiából ered, a Kárpát-medencében ennél korábbi kocsi- és kerékleletek vannak

– idézi a közlemény Bondár Máriát, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének kutatóját.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.