Tech

Így jelentheted be az álhíreket Facebookon

Egyre több kamuprofil, álhír, uszító szándékú megtévesztés terjed a közösségi oldalon. Szerencsére bárki tehet ellenük, néhány kattintás az egész. Mutatjuk, hogyan.

Az emberek mindent elhisznek, amit az interneten olvasnak. Az emberek többsége számára az internet egyenlő a Facebookkal. Az emberek tehát mindent elhisznek, amit a Facebookon olvasnak. Tudjuk, ez egy kissé nyers levezetés, de nagyon is komoly alapokra épül. Amíg ugyanis korábban tényleg egy komoly hírportált vagy magazint kellett felépíteni ahhoz, hogy valaki elkezdhessen a neten valós vagy légből kapott híreket terjeszteni, most elég ehhez egy frissen összetákolt Facebook oldal. Aztán jöhetnek a kamuhírek arról, hogy nyakunkon a háttérhatalom összeesküvése, a gyíkemberek már köztünk élnek és chemtraillel bombázzák a lakosságot, de akár olyan komolynak és valósnak hangzó álhírek is elterjedhetnek így, amelyek ténylegesen valamilyen ország, politikai hatalom, párt, vagy épp gazdasági szervezet érdekében állnak.

Szóval a Facebook (persze nem szándékosan, de) hülyít minket, legalábbis akkor, ha mi ezt hagyjuk.

Szerencsére a közösségi oldalnak megvannak az eszközei arra, hogy mi magunk lépjünk fel az online hülyeség, uszítás és egyéb megalapozatlan marhaság ellen. Íme lépésről lépésre, mit kell tenni akkor, ha valahol egy olyan megosztásra bukkanunk, aminek nagyon nem kéne tovább terjednie.

Először kattintsunk a megosztott tartalom jobb felső sarkában található kis nyílra (vagy “v” betűre, kinek mi a szimpatikusabb)

alhir-facebook-002

A felbukkanó menüben katt a “Bejegyzés jelentése” sorra:

alhir-facebook-003

Most a Facebook arra kíváncsi, mi bajunk az adott tartalommal. Itt válasszuk az “Úgy gondolom, ennek nincs helye a Facebookon” pontot. A másik képt lehetőség kicsit mást jelent: a “Bosszantó vagy érdektelen” opciót inkább akkor használjuk, ha a megosztott tartalom valós, de minket zavar, például egy számunkra érdektelen vallással vagy párttal kapcsolatos. A “Kéretlen tartalom” pedig a bosszantó reklámok, spamek kiszűrésére szolgál.

alhir-facebook-004

Most kell részleteznünk, mi is a konkrét baj ezzel a megosztással. Ha itt a “Félrevezető tartalom” opciót választjuk, ezzel jelezzük leghatékonyabban, hogy nem is magával a megosztással, mint inkább a hírforrás lényegével, hitelességével van bajunk.

alhir-facebook-005

Ezzel meg is volnánk, a jelentés elsuhant a Facebook döntnökei felé. Már csak annyi a dolgunk, hogy magunkat megóvjuk a hírforrás további felbukkanásától, ezért letilthatjuk a tartalmat közlő Facebook oldalt egészben (ekkor semmilyen szinten nem látjuk többet, de ő sem léphet kapcsolatba velünk), elrejthetjük (ekkor csak mi nem látjuk a bejegyzéseit), vagy ha jó fejek vagyunk, írhatunk neki egy üzenetet, amelyben kifejtjük, hogy szerintünk az általa megosztott információ megtévesztő.

alhir-facebook-006

Köszönjük, hogy vigyáztok az információk tisztaságára, most pedig vissza a macskás képekhez és kajafotókhoz!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik