Tech

Milliókat fizetett a Microsoft egy felhasználónak

Akadt, akinél nem csak idegesítőnek bizonyult az automatikus Windows 10 frissítés - perre ment, és nyert is a redmondi vállalat ellen.

Egy kaliforniai nő Windows 7-es gépén elindult a Windows 10 automatikus frissítése. Már ez is elég idegesítő lehet, de az még nagyobb gondnak bizonyult, hogy a folyamat közben hiba lépett fel, a számítógép pedig ott maradt egy félig átalakított, instabil Windows 7-tel, amely onnantól folyamatosan lefagyott, vagy különféle hibákat produkált.

Teri Goldstein ezen a gépen próbálta volna tovább igazgatni saját utazási irodáját, ezért igyekezett a Microsoft ügyfélszolgálatán keresztül orvoslatot találni a problémára, ám ez sem hozott gyors sikert. A károsult ezért fogta, és feljelentette a szoftvercéget, keresetében egy új számítógépet, valamint a cég inaktivitása miatt kieső bevételeket követelve – és csodák csodájára meg is nyerte az ügyet egy tízezer dolláros (nagyjból 2,8 millió forintos) kártérítéssel.

Goldstein ügye csak egy a sok hasonló közül, bár persze nem mindenhol terelték jogi útra a bosszantó frissítést. A Microsoft a Windows 10 megjelenése után nem sokkal olyan üzeneteket kezdett megjeleníteni a Windows 7-et és 8.1-et futtató gépeken, amelyekben a frissítésre buzdítja a felhasználókat, ám nemsokára ennél is agresszívebb nyomulásba kezdett.

Először a Windows Update szolgáltatásban “ajánlott frissítés” kategóriába tette az új rendszert, így azok, akik külön nem kapcsolták ki, automatikusan megnyerték a Windows 10-et. Márciusban pedig elkezdtek megszaporodni azok a bosszantó vagy épp vicces esetek, amikor az új rendszer már olyan kényelmesen kezdte feltelepíteni magát mindenféle előzetes figyelmeztetések nélkül, hogy például élő adásban szakított félbe időjárásjelentést, vagy egy streamen át nézhető játék-közvetítést.

Persze mindamellett, hogy a felhasználók agyára ment a “csakazértis-telepítés”, világszerte 270 millióra növelte a Windows 10-et futtató gépek számát, ezzel a világ összes PC-jének 17,43 százalékát birtokolva (azóta nincs hivatalos infó, de esélyes, hogy még tovább nőtt az arány).

Most már csak az a kérdés, hogy Teri Goldstein ügye mennyire indít el jogi lavinát a precedens fogalmát használó angolszász jogrendszerben. Ha hasonló problémákkal minden érintett felhasználó megrohamozza a Microsoftot, Redmondban kevés lesz az őszinte mosoly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik