Tech

Kiszivárgott egy adagnyi Spotify jelszó

Egy szöveges tartalmakat megosztó oldalon nyilvánosan vált elérhetővé egy lista, amely Spotify fiókok adatait tartalmazza jelszóval és részletekkel együtt. A szolgáltató szerint viszont nem törték fel őket.

A szöveges tartalmak megosztására szolgáló Pastebin.com-on jelent meg az a lista, amelyben nem csak felhasználónevek és jelszavak, de részletes adatok is szerepeltek több száz Spotify felhasználóról. A hírt elsőként lehozó TechCrunch véletlenszerűen megkeresett néhányat a listán szereplők közül, és az ő visszaigazolásuk alapján úgy tűnik, valós információkat tartalmaz a kiszivárgott csomag.

Érdekes, hogy a Spotify az érdeklődésre úgy reagált, hogy semmilyen hackelésről, vagy a rendszerük bármilyen feltöréséről sem tudnak, és a felhasználók minden adata biztonságban van.

Ez azért furcsa, mert a mostani adatok nem valamilyen másik, Spotify-jal összekapcsolt szolgáltatásból származnak, mert láthatóan több specifikus tételt is tartalmaznak, többek között azt, hogy milyen csomagra fizetett elő a fiók tulajdonosa, milyen ország lakosa, és mikor jár le az aktuális előfizetése.

A TechCrunch által megkeresett felhasználók egy része jelezte is, hogy valóban tapasztaltak furcsaságokat az elmúlt napokban, például a szolgáltatásba belépve olyan lejátszási listákat vagy dalokat folytatott volna a rendszer, amit nem ők hagytak félbe, és a kedvenceik listáján is találtak új zenéket. Olyanok is akadtak, akik épp zenét hallgattak, amikor a Spotify kiléptette őket – ilyesmit akkor csinál, ha ugyanaz a felhasználó egy másik eszközön is használni kezdi ugyanazt a fiókot. Amikor pedig vissza próbáltak lépni, többen is azt tapasztalták, hogy a fiókjukhoz kapcsolódó e-mail címet már megváltoztatták.

A Pastebin szerint április 23-án került ki a lista, azóta a Spotify még csak a fenti reakciót szülte meg, tehát ők nem tudnak feltörésről, de persze lehet, hogy még csak vizsgálják az ügyet. Bár a lista az eredeti helyén már nem érhető el, azért érdemes mindenkinek kicsit odafigyelni, lát-e valami gyanús tevékenységet, vagy változást a Spotify fiókjában, zenelistájában, kedvenceiben, és egy jelszóváltoztatás sosem árt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik