Tech

A kínai rendőrautók nemsokára már arcokat is képesek lesznek felismerni

Az egymilliárdos országban ezentúl még nehezebb lesz elbújni a törvény elől.

Egy Szecsuán tartománybeli műszaki egyetem rendvédelmi technológiákat fejlesztő kutatócsoportja, a UESTCPEJRL (University of Electronic Science and Technology of China’s Police Equipment Joint Research Lab) kutatói nemrég bejelentették, hogy egy 360 fokos képet adó tetőkamerával felszerelt SUV (szabadidőautó) fejlesztésén dolgoznak, ami egy hatvan méteres körben automatikusan felismerné az arcokat, így óriási mértékben megkönnyítve a keresett személyek megtalálását.

police-cars-china-1

A kamera által készített fotók milliszekundumok alatt összehasonlításra kerülnek a központi adatbázisban nyilvántartott, körözött bűnözők listájával, sőt, ezt a kunsztot a rendszer akár óránként 120 kilométeres sebességgel való haladás esetén is magabiztosan képes abszolválni. A sikeres azonosításhoz elég az arc háromnegyedének ismerete. A rendszer autótípusokat és rendszámtáblákat is felismer, így az ellopott, vagy körözött autókat is megtalálja.

A Csengduban bemutatott rendszer nagyon jól jön majd a szeptemberi, Hangcsouban tartandó G20-csúcstalálkozó idején, amely a rendszer első éles bevetése lehet.

Hasonló rendszert tavaly egyébként az Egyesült Arab Emírségekben is bemutattak, de a fejlesztés még ott sem ért véget.

Lehet, hogy a jövőben ilyen speciális autók tömegei fognak az utcákon kószálni, a bűnözőknek pedig semmi esélyük nem lesz az elrejtőzésre?

Szép világ lenne, de erre minden bizonnyal még több évtizedet kell várnunk.

Fotó: Austronesian Expeditions

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik