Tech

Magyar találmány védi meg a bringánkat

Bemutatták a Velotrack nevű, kerékpárokhoz tervezett biztonsági rendszert, amely a gépek közötti kommunikáció segítségével biztosítja, hogy ne köthessék el a kétkerekűnket.

Újból divat a kerékpár, a hazai utak és utcák is tele vannak bringásokkal és bringákkal. Ugyan még nem tartunk ott, mint Hollandia, ahol egy-egy parkolóban valóságos kerékpár-erdőkben kell megtalálnunk a sajátunkat, de ahogy egyre több a sportos, vagy épp hipszter drótszamár, egyre gyakrabban találkozunk Facebookon ellopott kerékpárokat kereső tulajdonosok megosztásaival is. A fejlesztő Hargamon Kft. üzletfejlesztési vezetője, Antal Csaba szerint hamarosan megindul a Velotrack rendszerrel szerelt kerékpárok sorozatgyártása: az új megoldás többek között az ilyen megosztások és a bringájukat kétségbeesetten keresők számát csökkentené.

A Velotrack egy biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával felküldi az adatokat egy szerverközpontba. A tulajdonos az okostelefonja segítségével lezárhatja a kerékpárt és értesítést kaphat, ha egy illetéktelen akár csak megmozdítja azt. Az alkalmazással a felhasználó láthatja a statisztikákat a megtett útjairól, de amennyiben van rá jogosultsága, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

velotrack-02

A Velotrack projekt keretében 2015 elejére készült el az a kerékpárokba beépíthető rendszer, amellyel el lehetett kezdeni a tárgyalásokat kerékpárgyárakkal, akik már a gyárban beépítik a Velotrack rendszert a termékükbe: az első megrendelő az osztrák Biketronic e-bike, azaz elektromos rásegítéses kerékpárgyártó.

A projektet a Széchenyi Tőkealap 98 millió forintos tőkeemeléssel támogatta, az eszköz kommunikációját pedig a Vodafone biztosítja: a vállalat globális M2M megoldásával és a hozzá tartozó GDSP (Global Data Service Platform) SIM-kártyájával a Velotrack a világon szinte bárhol használható.

velotrack-03

Ajánlott videó

Olvasói sztorik