Média

Marquardnak nincs köze a Népszava és a Vasárnapi Hírek felvásárlásához

Jürg Marquard svájci sajtótitkára a 24.hu megkeresésére mondta ezt.

Meglepő választ kapott hétfő reggel Svájcból a 24.hu.A múlt héten ugyanis megkerestük a Jürg Marquard, a Marquard Media International AG tulajdonosának sajtókapcsolatait kezelő titkárságot annak kapcsán, hogy egy sajtóközlemény alapján a liechtensteini bejegyzés alatt álló XXI Century Invest AG cég megvásárolja a Népszavát, valamint a Geomedia kiadó teljes médiaportfólióját, a Vasárnapi Híreket, a Szabad Földet és a magazinokat.  A XXI Century Invest AG tulajdonosairól a múlt héten mindössze annyit közöltek, hogy “a bejegyzés alatt lévő XXI Century Invest AG külföldi magánszemélyek érdekeltsége, akik Kelet-Közép-Európában többféle befektetés tulajdonosai”. Konkrét neveket nem mondtak, csak annyit, hogy a vonatkozó szerződéseket október közepén Budapesten a XXI. Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt írta alá. Sokáig úgy hírlett – mi is úgy tudtuk -, hogy a liechtensteini cég tulajdonosai között ott van Jürg Marquard, a Marquard Media svájci tulajdonosa is, aki korábban a Magyar Hírlapnak is tulajdonosa volt.

Marquard sajtótitkársága viszont most a megkeresésünk nyomán azt közölte:

sem Jürg Marquardnak, sem a Marquard Media Hungarynak nincs köze a XXI. Century Investment Company céghez, és mi magunk (azaz a Marquard Media International) sem veszünk részt a Geo Media és a Népszava megvásárlásában.

Tíz év alatt negyedére esett a Népszava vásárlóinak száma

Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küszködő Népszava példányszáma jelenleg 10-11 ezer körül mozog, míg egy évvel korábban még 14 ezer volt, 2010 negyedik negyedévében 19 ezer. Lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves) adatokra is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében tíz év alatt megnegyedelődött a lapot megvásárló tábor. A Vasárnapi Hírek 2016. első negyedéves értékesített példányszáma 18 ezer volt. A Szabad Földből több mint 71 ezer példány kelt el a MATESZ mérése alapján.

Marquardék most először szólaltak meg az ügyben, pedig Marquard neve hónapok óta szerepelt a sajtóban a Népszava és a Geomédia tulajdonosváltozásával összefüggésben, így bőven lett volna már mit cáfolniuk.

Jürg Marquard személye azért is érdekes volt, mivel ő a Magyarországon a Playboyt és a Joyt is kiadó Marquard Media kizárólagos tulajdonosa, aki a ’90-es években az akkor még liberális hangvételű Magyar Hírlapot is megvette, de aztán a lapot végül eladta. (Marquard tulajdonlása idején nevezték ki főszerkesztő-helyettesnek, majd főszerkesztőnek a Magyar Hírlaphoz a jobboldalhoz sorolt, jelenleg az MTI vezérigazgatói posztját betöltő Gazsó L. Ferencet.) Jürg Marquardnak emellett kisebbségi tulajdonrésze van a november közepén elnémuló Class FM rádiót működtető vállalkozásban is.

Ha érdekli egy interjú arról, mi lesz a tulajdonosváltást követően a Népszavával és a Vasárnapi Hírekkel, olvassa el a 24.hu interjúját Gál J. Zoltánnal, a Vasárnapi Hírek főszerkesztőjével, akit a tulajdonosváltással összefüggésben a két szerkesztőség összevonásával is megbíztak. Mi addig tovább nyomozunk, ki, illetve kik is lettek az új tulajdonosok…

(Kiemelt kép: Jürg Marquard)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik