Média

Liechtensteini cég vette meg a Népszavát és a Geomediát

Bejelentették, hogy a XXI Century Invest AG vásárolja meg a Népszavát, valamint a Geomedia médiaportfólióját, a Vasárnapi Híreket, a Szabad Földet és a magazinokat. Azt mondja a vásárló, hogy nem politikai, hanem üzleti okokból döntött így.

A bejelentés értelmében a liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG – eddigi tulajdonosaiktól – megvásárolja a Népszava napilapot, valamint a Geomédia csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat és a kiadó magazinjait.

A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt írta alá a szerződéseket október közepén, Budapesten. A tranzakció a befektetésre létrehozandó projektcég, a XXI Century Invest AG bejegyzésével zárul le.

A XXI Century Invest AG külföldi magánszemélyek érdekeltsége, akik Kelet-Közép-Európában többféle befektetés tulajdonosai. A Geomédia lapjaiba és a Népszavába történő beruházásra olyan pénzügyi invesztícióként tekint a cég, amellyel közleménye szerint kifejezi elkötelezettségét a médiaportfólió fejlesztésére, egyben a közéleti lapok szellemiségének megőrzésére.

Leszögezték: éppen ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi tartalmakra. A XXI Century Invest AG közölte továbbá, hogy az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges – a vételárat jócskán meghaladó – pénzügyi forrásokat biztosítani képes.

Hozzátették, a médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja.

Frissítés: Marquardnak nincs tulajdona

Bár korábban úgy hírlett, hogy Jürg Marquard, a Magyarországon a Playboyt és a Joyt is kiadó Marquard Media kizárólagos tulajdonosa veszi meg a Népszavát és a Geomédiát, aki a ’90-es években az akkor még liberális hangvételű Magyar Hírlapot is megvette, de aztán a lapot végül eladta, illetve jelenleg kisebbségi tulajdonrésze van a novemberben várhatóan elnémuló Class FM rádiót működtető cégben is, Marquard október 24-én a 24.hu megkeresésére, sajtótitkárságán keresztül azt közölte, hogy sem magának Jürg Marquardnak, sem pedig a Marquard Media International AG-nek nincs köze a XXI Century Invest AG céghez, illetve a Népszava és a Geomédia tulajdonosváltásához.

Jürg Marquardról egyébként épp nemrégiben írtunk részletesebben, ahogyan arról is, hogy várhatóan összevonják a Népszavát és a Vasárnapi Híreket.

A XXI Century Invest AG egyébként nem magát a Népszava Lapkiadót veszi meg, hanem a kiadói jogokat vásárolta meg. Ez azt jelenti, hogy lényegében tiszta lappal tudnak indulni, nem hurcolják tovább az eddig felhalmozott anyagi veszteségeket az új struktúrába.

A mostani felvásárlás egyik előjele volt, hogy XXI. század Média Kft. néven hozott létre céget idén szeptemberben a Geomédia, a tranzakció ezen keresztül valósul meg.

FRISSÍTÉS: Ha érdekli, mi lesz most a Vasárnapi Hírekkel és a Népszavával, akkor itt olvashatja el erről szóló interjúnkat Gál J. Zoltánnal, a Vasárnapi Hírek főszerkesztőjével.

Tíz év alatt negyedére esett a Népszava vásárlóinak száma

Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küszködő Népszava példányszáma jelenleg 10-11 ezer körül mozog, míg egy évvel korábban még 14 ezer volt, 2010 negyedik negyedévében 19 ezer. Lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves adatokra) is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében tíz év alatt megnegyedelődött a lapot megvásárló tábor.

A Vasárnapi Hírek 2016. első negyedéves értékesített példányszáma 18 ezer volt. A Szabad Földből több mint 71 ezer példány kelt el a MATESZ mérése alapján.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik