Budapest, 2014. június 24.
Molinó a Népszava budapesti székházban 2014. június 24-én. Befektetőkhöz és az előfizetőkhöz fordul a Népszava, miután svájci tulajdonosa jelezte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a lapot.
MTI Fotó: Soós Lajos
Média

Liechtensteini cég vette meg a Népszavát és a Geomediát

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 10. 20. 11:15

Bejelentették, hogy a XXI Century Invest AG vásárolja meg a Népszavát, valamint a Geomedia médiaportfólióját, a Vasárnapi Híreket, a Szabad Földet és a magazinokat. Azt mondja a vásárló, hogy nem politikai, hanem üzleti okokból döntött így.
Korábban a témában:

A bejelentés értelmében a liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG – eddigi tulajdonosaiktól – megvásárolja a Népszava napilapot, valamint a Geomédia csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapokat és a kiadó magazinjait.

A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt írta alá a szerződéseket október közepén, Budapesten. A tranzakció a befektetésre létrehozandó projektcég, a XXI Century Invest AG bejegyzésével zárul le.

A XXI Century Invest AG külföldi magánszemélyek érdekeltsége, akik Kelet-Közép-Európában többféle befektetés tulajdonosai. A Geomédia lapjaiba és a Népszavába történő beruházásra olyan pénzügyi invesztícióként tekint a cég, amellyel közleménye szerint kifejezi elkötelezettségét a médiaportfólió fejlesztésére, egyben a közéleti lapok szellemiségének megőrzésére.

Leszögezték: éppen ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi tartalmakra. A XXI Century Invest AG közölte továbbá, hogy az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges – a vételárat jócskán meghaladó – pénzügyi forrásokat biztosítani képes.

Hozzátették, a médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja.

Frissítés: Marquardnak nincs tulajdona

Bár korábban úgy hírlett, hogy Jürg Marquard, a Magyarországon a Playboyt és a Joyt is kiadó Marquard Media kizárólagos tulajdonosa veszi meg a Népszavát és a Geomédiát, aki a ’90-es években az akkor még liberális hangvételű Magyar Hírlapot is megvette, de aztán a lapot végül eladta, illetve jelenleg kisebbségi tulajdonrésze van a novemberben várhatóan elnémuló Class FM rádiót működtető cégben is, Marquard október 24-én a 24.hu megkeresésére, sajtótitkárságán keresztül azt közölte, hogy sem magának Jürg Marquardnak, sem pedig a Marquard Media International AG-nek nincs köze a XXI Century Invest AG céghez, illetve a Népszava és a Geomédia tulajdonosváltásához.

Jürg Marquardról egyébként épp nemrégiben írtunk részletesebben, ahogyan arról is, hogy várhatóan összevonják a Népszavát és a Vasárnapi Híreket.

A XXI Century Invest AG egyébként nem magát a Népszava Lapkiadót veszi meg, hanem a kiadói jogokat vásárolta meg. Ez azt jelenti, hogy lényegében tiszta lappal tudnak indulni, nem hurcolják tovább az eddig felhalmozott anyagi veszteségeket az új struktúrába.

A mostani felvásárlás egyik előjele volt, hogy XXI. század Média Kft. néven hozott létre céget idén szeptemberben a Geomédia, a tranzakció ezen keresztül valósul meg.

FRISSÍTÉS: Ha érdekli, mi lesz most a Vasárnapi Hírekkel és a Népszavával, akkor itt olvashatja el erről szóló interjúnkat Gál J. Zoltánnal, a Vasárnapi Hírek főszerkesztőjével.

Tíz év alatt negyedére esett a Népszava vásárlóinak száma

Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küszködő Népszava példányszáma jelenleg 10-11 ezer körül mozog, míg egy évvel korábban még 14 ezer volt, 2010 negyedik negyedévében 19 ezer. Lesújtóbb a kép, ha a tíz évvel ezelőtti (2006. negyedik negyedéves adatokra) is rápillantunk. A MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) adatai alapján akkoriban 26 ezer példány fogyott az újságból, amelynek értékesített példányszáma 2000 negyedik negyedévében még 40 ezer körül volt. Vagyis lényegében tíz év alatt megnegyedelődött a lapot megvásárló tábor.

A Vasárnapi Hírek 2016. első negyedéves értékesített példányszáma 18 ezer volt. A Szabad Földből több mint 71 ezer példány kelt el a MATESZ mérése alapján.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.