Média

Transzneműekről lesznek sorozatok a TLC-n

Jazz: transznemű a családban
Jazz: transznemű a családban
A TLC csatorna számos vitát kiváltó témában, a transzneműekről mutat be két sorozatot az elkövetkező időszakban.

A transznemű emberek életét bemutató műsorok nem kevesebbre vállalkoznak, mint közelebb hozni a nézőkhöz ezeknek az embereknek a nem mindennapi történeteit. A sorozatok szereplői éveken keresztül küzdöttek identitásuk meghatározásával és a társadalomba való beilleszkedésükkel. A TLC-n novemberben megismerkedhetünk Jazz-zel, a tizennégy éves transznemű lánnyal (Jazz: transznemű a családban – premier: november 22-én vasárnap 22 órakor), decemberben pedig öt transz nő életének alakulását követhetjük nyomon (Új lányok a környéken – premier: december 1-én kedden 23 órakor).

„A televízióban sugárzott műsorok társadalmi szemléletformáló erejük miatt nagyon fontosak egy-egy kisebbség általános ismertsége, megítélése szempontjából. Nagyon örülünk, hogy úttörő módon a TLC két olyan sorozatot is műsorára tűzött idén, amely transz emberekről és hétköznapjaikról szól. A csatorna ezzel behozza a magyar családok nappalijába a transz embereket és az őket érintő témákat, amelyekről az átlagnépesség nagyon kevés információval rendelkezik hazánkban” – mondta Hidasi Barnabás, a Transvanilla Transznemű Egyesület elnöke.

Egyre több szó esik az LMBTQI közösséget érintő kérdésekről, egyesületek és alapítványok is segíti ezeknek az embereknek a mindennapjait, a társadalmi elfogadás növelését. De vajon tudjuk-e, mit jelent pontosan ez a mozaikszó? Vagy ami még fontosabb, ismerjük-e azok történetét, motivációját, vágyait, akik emögött a mozaikszó mögött élnek, dolgoznak és szeretnek? Sokan az alapvető fogalmakkal sem vagyunk tisztában, így nem árt kicsit helyre tenni az alapvető kifejezéseket. Nem választás kérdése az, hogy valaki férfinek vagy nőnek érzik magát. A belső érzést, egyéni tapasztalást – amely minden emberben benne van – saját neméről, nemi identitásnak hívjuk. Ha valakinek nemi identitása nem egyezik meg a születésekor számára kijelölt „női” vagy „férfi” fizikai kategóriával, akkor transznemű emberről beszélünk. Itt fontos megjegyezni, hogy a nemi identitás (azaz a nemünkkel kapcsolatos személyes érzés) nem egyezik meg a szexuális orientáltsággal (azzal, kihez vonzódunk érzelmileg vagy szexuálisan) – azaz a transznemű emberek is lehetnek leszbikusak, melegek, heteroszexuálisak vagy más szexuális irányultságúak. Sok esetben már gyermekkorban – ahogy a gyermek elsajátítja a beszéd készségét, és megosztja belső tapasztalatait és kétségeit szüleivel – kiderül, ha valaki nem azonosul a számára meghatározott nemmel. Jazz története is ilyen – miután megtanult beszélni, első dolga volt elmesélni szüleinek, hogy ő lány. Ellenkező esetben van, aki évekig titkolja érzéseit, ezzel saját maguknak teremtve nagyon kényelmetlen helyzetet. Ilyen élettörténeteket ismerhetünk meg az Új lányok a környéken című decemberben induló sorozatban: öt felnőtt transznemű ember minden próbának kitett hétköznapjairól. A szűkebb vagy tágabb környezetük előtti előbújás az adott személy önmagával való megbékélésének egyik legfontosabb lépcsőfoka, előrelépés egy olyan teljes élet felé, ami minden embert megillet.

Én, Jazz: transznemű a családban

Jazz átlagos tizennégy éves gyerek. Iskolába jár, szabadidejét a családjával tölti, sportol és szívesen találkozik a barátaival is. Imád énekelni, varrni és úszni. Tökéletes életet él, de ezért meg is kellett harcolnia. Leginkább saját magával, majd a társadalmi elvárásokkal. Szerencséjére szülei hamar elfogadták, hogy gyermekük anyakönyvezett neme nem egyezik nemi identitásával, vagyis Jazzt születésekor fiúnak határozták meg, de valójában lány. Amint elkezdett beszélni, elmondta családjának, hogy ő igazából lány, és öt éves kora óta úgy is él. A Jennings család összetartása példaértékű, az első pillanattól támogatták lányukat. A TLC Én, Jazz: transznemű a családban című tizenegy részes sorozat az ő történetüket meséli el. Jazz szüleivel és három testvérével éli figyelemre méltó életét. A műsor epizódjaiban szemtanúi lehetünk, ahogy a lány serdülőkorba lép és elkezdi a középiskolát. Itt nem csak a hagyományos iskolai és tinédzser-problémákkal kell szembesülnie, hanem transznemű tinédzserként saját érzéseivel is meg kell harcolnia. Jazz szabadidejében a transznemű emberek/közösség szószólójaként járja Amerikát, hogy másokat is motiváljon. 2014-ben a Time magazin beválogatta a 25 legbefolyásosabb tinédzser közé. Családjával közösen pedig megalapította a Transkids Purple Rainbow nevű alapítványt, amely transznemű fiatalokat és családjaikat segíti.

Az Új lányok a környéken

Az Új lányok a környéken című sorozatban olyan transz nők életét ismerhetjük meg, akik éveken keresztül küzdöttek identitásuk elfogadásával. Bár ők mindig is tudták, hogy valójában nők, a társadalom nehezen fogadta el ezt. Miután szembenéztek önmagukkal, és vállalták családjuk és barátaik előtt nemi hovatartozásukat, most a tévénézők előtt is őszintén vallanak életükről. A hatrészes sorozat során négy párral találkozhatunk. Jamie a katonai szolgálatba menekül saját maga elől, de miután leszerel, eldönti, hogy végre nőként fogja élni mindennapjait párjával, Aiyanával. Emellett aktív atléta, és nőként kíván tovább versenyezni. Kassidy és Chloe legjobb barátnők, és együtt próbálnak meg utat találni a transzneműség ösvényén. Nem vágynak másra, mint szerelemre, házasságra és gyerekekre. Marcy és Sharon házasok, bár a házasság ötödik évében Marcy elmondta kedvesének, hogy ő mindig is nőnek érezte magát. Sharon támogatásával és szerelmével gyönyörű nő lett Marcyből, bár egyikőjüknek sem volt könnyű az új helyzettel szembenézni. Robyn és Andrew hat év barátság után, Robyn műtétei után lettek egy pár. A szerelmesek szeretnék következő szintre emelni kapcsolatukat, de sajnos Andrew szülei nehezen fogadják el Robyn átváltozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik