Kultúra

Zacher Gábor csocsóasztal mellől rángatta el a söröző Petrik Andreát

Karafiáth feltárja a sötét múltat. Videó.  

Könyvesboltokban Karafiáth Orsolya új, negyedik regénye, a Szirén.

Sőt, klip is készült a műhöz Adj inni címmel, Faltay Csaba-Legát Tibor dalfeldolgozása.

A könyvben egy zenésznek – hegedűsnek – készülő, majd sikeres előadóművésszé váló fiatal, aztán egyre kevésbé fiatal lány/nő életét követhetjük végig.

A két szálon futó történetek(ek)ből összeáll egy beteg család regénye, melyben több generáción át öröklődik az alkoholbetegség. A kábulat szirénhangjainak a kis szirén sem tud ellenállni, neki is ez lesz a megoldás. És végül a kérdés is. Hogy fel tud-e állni. Tovább tud-e menni, és ha igen, melyik úton és milyen áron.

A dal eredeti verziója adott volt, Karafiáth több koncerten hallotta. És amikor a regénybéli lány, Anna alakja testet öltött benne, szinte hallotta, ahogy a hősnője elénekli. Eztán már csak találkoznia kellett Kézdy Lucával, a nagyszerű dzsesszhegedűssel és Petrik Andreával.

Karafiáth azt mondja:

Nagy kérdés volt, mi köré épüljön a film. Végül a színpad magányossága mellett döntöttünk. És hogy visszahozzuk a regénybéli kislány szorongásait is, aki mindig a fürdőszobába zárkózik gyakorolni és álmodozni. Tudtuk, hogy a kádat, az egyetlen helyet, ahol védettnek és teljesnek érezheti magát, valahogy bele kell komponálnunk a képbe. A videó persze erősen szimbolikus lett végül, álmokból és motívumokból építkező. Köszönöm a rendező-operatőr-vágó Oláh Gergely Máténak, aki a könyvek és írók nagy barátja, és több irodalmi projektben is benne volt már, hogy megértette a könyvemet és az üzenetemet, és ennek a szellemében hozta létre a közös művünket.

Azt is Karafiáthtól tudjuk, „a legnagyobb tét az volt, hogy a Zacher Gábor toxikológust, aki már legenda, és olyan szállóigék terjednek városszerte, hogy jó bulizást, csak nehogy a Zacher ébresszen, megnyerjük az ügynek”.

Sikerült.

„Ő is látta, hogy a dal és a klip nem öncélú. Talán felnyitja mások szemét is. Hogy aki iszik, aki alkoholista, az beteg. Szenvedélybeteg, függő. És a környezettől is függ, felépül-e.”

Előadás és könyvbemutató

A könyvhöz készült, Fúj című rendhagyó előadást október 21-én, szombaton este nyolckor a TESLA-ban (Budapest, Kazinczy utca 21/c.) mutatja be a szerző és a projektben részt vevő művészek. A Margo Feszt keretében megrendezett műsorban a szerzőn kívül fellép a Four Bones Quartett (harsonanégyes dobbal és elektronikával kiegészülve). A regényből vett részleteket és Karafiáth régi, „mámoros” történeteit a zene támogatja, támasztja, festi alá. Alatta kijózanító képsorok: két kimondottan a témában készült fotósorozat (Koronczi Endre és Wavrik Gábor munkái), valamint privát részeges fotók mutatják az alkohol őrült és őrületbe kergető arcát.

A regény bemutatója pedig október 26-án, este hétkor lesz a B32 Galéria- és Kultúrtérben (Budapest, Bartók Béla út 32.). Itt felolvas és énekel a klipben is szereplő Petrik Andrea, a zenéről természetesen a Santa Diver (Kézdy Luca, Szesztay Dávid, Szegő Dávid) gondoskodik. A szerzővel Kiss Noémi beszélget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik